Afbeelding
Foto: © Bastiaan Miché

Nieuw kapbeleid: Centrum Hilversum telt binnenkort 189 beschermende bomen

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Het centrum van Hilversum telt vanaf 1 oktober 189 beschermde bomen. Deze mogen niet zomaar gekapt worden, hiervoor moet een vergunning worden aangevraagd. Voor alle andere particuliere bomen in postcodegebied 1211 hoeven bewoners geen vergunning meer aan te vragen om te kappen.

Dit heeft het college van burgemeester en wethouders deze week besloten. Het besluit komt voort uit de proef met het nieuwe kapbeleid voor bomen. Eerder was er al een soortgelijke en volgens de gemeente ‘succesvolle’ proef in Noord. Daar staan nu 154 bomen op de lijst die zo bijzonder zijn dat zij niet zomaar gekapt mogen worden. Uit deze pilot blijkt dat inwoners niet meer bomen dan voorheen hebben gekapt, meldt de gemeente. “De beschermde bomenlijst zorgt juist voor duidelijkheid voor boomeigenaren en hun buren. Iedereen weet nu waar hij of zij aan toe is.”

Digitale bomenkaart
De lijst van 189 beschermde bomen in het centrum is tot stand gekomen met hulp van inwoners uit postcodegebied 1211. De gemeente heeft hiervoor een digitale bomenkaart ontwikkeld. Hierop konden de bewoners het afgelopen voorjaar bijzondere en waardevolle bomen in hun tuin digitaal aanmelden. Het gaat daarbij om bomen in particuliere tuinen. Bomen in het openbare groen zijn sowieso beschermd.

Op basis van een inventarisatie van de boomdeskundige en de landschapsarchitect was al een voorlopige lijst van 112 bomen samengesteld. De bomen zijn beoordeeld op criteria zoals: grootte en vorm, soort, diameter van de stam en de plek waar de boom staat. Van de 39 door bewoners aangemelde bomen voegde de boomdeskundige er nog eens 15 toe. Van de bomen die afvielen stonden er acht buiten het postcodegebied en vijf waren er dubbel aangemeld. 

Schuilplaats voor vogels
Daarnaast heeft de gemeente zelf nog eens 62 bomen extra aangemeld. Bomen die in eerste instantie niet binnen de criteria vielen, maar wel een belangrijke ecologische functie hebben, zoals een schuilplaats voor vogels, zijn toegevoegd aan de lijst. Ook vanwege de beperkte hoeveelheid bomen en groen in het centrum heeft de gemeente de lijst uitgebreid naar 189 beschermende bomen. “Ik ben blij dat we samen met bewoners tot deze lijst van bijzondere en waardevolle bomen zijn gekomen”, aldus wethouder Bart Heller (groen). “Juist in het centrum, het meest versteende gebied van Hilversum, hebben we nu een goed beeld van bomen die we willen behouden. Daarmee geven we ook duidelijkheid aan alle eigenaren van bomen in het centrum.”

Uit de krant