De Rehobothschool uit Huizen was uiteindelijk de winnaar van de race.
De Rehobothschool uit Huizen was uiteindelijk de winnaar van de race. Foto: GAD

Gooise basisscholen zamelen samen 21.133 elektronische apparaten in

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Tien basisscholen in ‘t Gooi en de Vechtstreek hebben de voorbije vier weken een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 21.133 oude elektronische apparaten in. 

Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled. De Rehobothschool uit Huizen is met 4.428 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Rebel van gemeente Huizen overhandigde de trotse school de prijs. ‘Namens’ Hilversum deed de Wilgetoren mee. 

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, aldus de GAD, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica.

De race ging zoals altijd van start met een gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie. Vervolgens ging de race van start en zamelden de leerlingen vier weken lang huishoudelijk elektronisch afval in. Zij kregen extra punten als ze e-waste lieten repareren. 

De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Heerlijke ‘filmmarathon’ Marjoleins Dance Studio in Theater Gooiland Cultureel gisteren
Afbeelding
Gespreksgroep ‘Als genezing niet meer mogelijk is’ bij Viore Zorg 3 jul, 14:00
Logo
Afbeelding
Hilversumse drugsdealer: ‘Ik sprong in het diepe om mijn eigen boontjes te doppen, dat was niet slim’ Politie 2 jul, 11:00
Afbeelding
Amerikaanse grootmeester bespeelt Pierre Palla Concertorgel Cultureel 2 jul, 09:30
Logo
Afbeelding
Zaterdagportret | Nienke Feenstra ‘Ik kan gewoon niet tegen onrecht, het zijn de zwakkeren waar ik me druk over maak’ Mensen 2 jul, 08:00
Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Mensen 1 jul, 16:02
Logo
Afbeelding
'Een werkdag van twaalf uur is echt geen uitzondering' Ook Hilversumse huisartsen zijn het spuugzat en laten van zich horen tijdens staking Zorg 1 jul, 15:00
Afbeelding
Kleintje Kunst in Hilversum is de gehele zomer weer Pleintje Kunst Cultureel 1 jul, 14:30
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief