Het Stadskantoor.
Het Stadskantoor. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum verlaagt temperatuur kantoren en werkplaatsen

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De gemeente heeft de temperatuur binnen alle eigen kantoren en werkplaatsen met 2 graden verlaagd. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van de lokale ChristenUnie. 

De verwarming binnen de gemeentelijke kantoren staat nu op 19 graden. Waar dit centraal ingeregeld kan worden (Stadskantoor en Loswal) is dit uitgevoerd. Voor het Raadhuiseiland en de Villa is de verwarming per ruimte ingeregeld en zijn alle thermostaatknoppen teruggedraaid. Voor de Wilhelminastraat is contact gezocht met de verhuurder van het gebouw om dit in te regelen. 

Binnen de werkplaats aan de Loswal is de temperatuur nu met 2 graden verlaagd tot 17 graden. “Tevens zal gekeken worden of er nog andere besparingen op het gasverbruik gerealiseerd kunnen worden”, aldus het college. 

10 miljard
De ChristenUnie stelde vorige maand deze vragen met de gedachte om op korte termijn flink wat gas te besparen. “Elke graad die de verwarming in Europese gebouwen omlaag gaat, bespaart volgens het Internationaal Energieagentschap op jaarbasis 10 miljard kubieke meter gas”, aldus de ChristenUnie. “Dat is 8 procent van de hoeveelheid gas die de EU vorig jaar van Rusland kocht.”

Begin deze maand liet ook het kabinet al weten dat de temperatuur in rijksgebouwen met 2 graden omlaag zou gaan. Daarbij werd ieder opgeroepen om thuis ook de thermostaat op maximaal 19 graden te zetten en korter te douchen. 

Uit de krant