De Gooise Heideloop in 2017.
De Gooise Heideloop in 2017. Archieffoto: Bastiaan Miché

Doek valt voor Gooise Heideloop: ‘Doorgaan in deze opzet was feitelijk niet meer haalbaar’

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De Gooise Heideloop - bedoeld om de prachtige natuurgebieden in deze regio bij de mensen onder de aandacht te brengen - komt deze zomer niet meer terug. De organisatie van de loop heeft besloten om dit evenement niet langer in deze vorm te organiseren.

Alweer acht jaar geleden, in 2014, organiseerden de Gooise atletiekverenigingen Tempo, GAC en Zuidwal samen met het Goois Natuurreservaat (GNR) de eerste Gooise Heideloop. Altijd op de derde zaterdag in augustus. Een recreatieve loop door de Gooise natuur zonder formele tijdregistratie. Belangstellenden konden kiezen tussen wandelen, nordic walken of hardlopen en er waren verschillende afstanden uitgezet: 2.5, 5 en 10 kilometer.

Door het coronavirus kon de Gooise Heideloop de laatste twee jaren niet doorgaan. Wel was er afgelopen jaar nog een alternatieve Heideloop waarbij kleine groepjes zelfstandig op pad gingen. Maar nu is het (voorlopig) einde verhaal. “De inspanning aan menskracht van organisatoren, overige vrijwilligers en GNR-medewerkers was dusdanig dat doorgaan in deze opzet feitelijk niet meer haalbaar is”, meldt het GNR. “De inspanning was onvoldoende in balans met de (financiële) opbrengst. De gezamenlijk atletiekverenigingen zoeken nog naar een mogelijke andere invulling.”

Terugkijkend op de gehouden edities zijn deze zeker succesvol geweest en veel deelnemers hebben er plezier aan beleeft. “Daar komt bij dat er al veel wandel- en hardloopevenementen zijn. Wij denken dat er voldoende mogelijkheden zijn om met deze bestaande evenementen een koppeling te maken is waarbij de Gooise natuur wordt gesteund. De Gooise Beleving Loop van Tempo en de Klaverblad Voetstappenpad Wandelrally van GAC zijn voorbeelden.”

Voorlopig blijft de naam Gooise Heideloop met haar doelstelling bestaan maar is het aan de atletiekvereniging om te kijken of en hoe ze hieraan invulling kunnen geven. Al of niet gekoppeld aan een reeds bestaand evenement.

Uit de krant