Het zeldzame Geel boerenkoolmos.
Het zeldzame Geel boerenkoolmos. Foto: GNR

Voorlopige uitslag van ‘1000 soortendag’ bekend; 1.094 soorten aangetroffen

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De voorlopige uitslag van de ‘1000 soortendag’, een initiatief van het Goois Natuurreservaat (GNR), is bekend: in 24 uur tijd zijn meer dan 1.094 soorten gevonden. Directeur-rentmeester Karin-Kos van het GNR is ‘enorm blij met het mooie resultaat’. 

Het benadrukt volgens haar het belang van organisaties als Natuurmonumenten en het Goois Natuurreservaat dat het natuurschoon tot in eeuwige dagen beschermen nastreeft. “Tegelijkertijd realiseer ik me dat we niet achterover kunnen leunen want ook de druk op de Gooise natuur is onverminderd groot en we moeten volop aan de slag om de natuur te ondersteunen.”

Tientallen biologen en monitorings-vrijwilligers struinden vrijdag en zaterdag door het Goois Natuurreservaat en het aangrenzende natuurgebied van Natuurmonumenten om de natuur in kaart te brengen. Er is gezocht naar een zo divers mogelijk aantal soorten dieren en planten. Vogels, libellen en (nacht)vlinders, bomen, struiken en planten, paddenstoelen, (korst)mossen, waterdieren en sieralgen.

Daarvoor zijn een aantal verschillende landschappen uitgekozen. Het drogere en hoger gelegen Spanderswoud en heidegebied Fransche Kamp en de lagere en meer natte natuurgebieden Zanderij Crailoo, Zanderij Cruysbergen, Gijzenveen en het Laegieskamp. 

43 vrijwilligers 
Doel van de 1000-soortendag is om te laten zien hoe groot de biodiversiteit in een bepaald gebied is. De organisatie is in handen van KNNV-afdeling Gooi in nauwe samenwerking met IVN, Vogelwerkgroep Het Gooi en het Goois Natuurreservaat. Dit jaar deden er 43 vrijwilligers mee. Dit zijn allemaal mensen met kennis van zaken op vaak een specifiek gebied zoals vaatplanten, (korst)mossen, sieralgen of dieren (nacht)vlinders en vleermuizen.

De laatste 1000-soortendag telling was in 2016. Dat leverde toen 1279 soorten op maar dat was nadat de determinatie van de microscopisch kleinere soorten gedaan was. De komende weken worden ook dit jaar nog een groot aantal soorten gedetermineerd.

Voor dit jaar staat de teller nu al op ruim 1000 soorten, waaronder 223 soorten planten (minder dan in 2016), 237 soorten mossen en korstmossen (100 soorten meer dan in 2016), 20 soorten paddenstoelen, (minder dan in 2016), 70 soorten wieren, 11 soorten zoogdieren, 5 soorten vleermuizen, 80 soorten vogels, 5 soorten reptielen en amfibieën, 2 vissen (geen deskundige dus onvoldoende kunnen tellen), 14 soorten dagvlinders, 20 soorten bijen en wespen (veel minder dan in 2016), het aantal kevers is nog niet bekend, 21 soorten wantsen, 20 soorten slakken (dit aantal wordt nog hoger want er moet nog een groot aantal gedetermineerd worden) en 14 soorten spinnen.

Droogte
Bijzonder was het merkbare effect van de droogte op het aantal planten en paddenstoelen die er geteld zijn. Er zijn 223 soorten planten geteld en 20 soorten paddenstoelen. Dat is aanzienlijk minder dan de vorige meting van 6 jaar geleden. Dit is zeer opmerkelijk maar wel te verklaren, aldus Feiko Prins van de KNNV: “Er zijn 130 tot 140 minder plantensoorten geteld dan in 2016. Dit komt voor een groot deel door het ongelooflijk droge voorjaar. Ook het aantal getelde paddenstoelen ligt lager. Maar nog geen zorgen want het betekent niet dat deze planten verdwenen zijn. Ze zijn nog niet ontkiemd en zitten dus nog wel in de zaadbank in de bodem.”

Meest opmerkelijk
Een mooie vondst is de vlinder het Icarusblauwtje op de Fransche Kampheide. Een vlinder uit de familie van de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes. Geen zeldzame vlinder in Nederland maar wel bijzonder in het Gooi. Bijzonder is dat deze soort, ondanks de recreatiedruk in dit gebied voorkomt. Het meest trots is het GNR op een geheel nieuwe soort in het Gooi; het Geel boerenkoolmos een zeldzaam korstmos.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Politie gaat uit van brandstichting bij autobrand Bussumergrintweg Update 30 jun, 16:45
Afbeelding
Ruim 1.400 nieuwe appartementen in Hilversum erbij Buurt / wijk 30 jun, 15:30
Logo
Afbeelding
Aanbieder Check zal gefaseerd 200 tweewielers aanbieden Behalve de gifgroene is er nu ook de paars-witte elektrische deelscooter in Hilversum Bedrijven 30 jun, 14:00
Logo
Afbeelding
'Na vijf jaar is het tijd voor weer wat anders', aldus eigenaar Baki Cinar Uit zijn voegen barstende BAAK sluit deuren Mensen 30 jun, 11:00
Afbeelding
De wolf op bezoek Column GNR 30 jun, 08:45
Logo
Afbeelding
Ook geen stoplichten met drukknopjes of extra zebrapaden Moet 30km-zone rondom scholen de standaard regel zijn? Nee, vindt het Hilversumse college Politiek 29 jun, 19:00
Logo
Afbeelding
Man wel veroordeeld voor bedreiging en verboden wapenbezit Rechtbank: geen bewijs voor poging doodslag in G Spot Politie 29 jun, 15:00
Afbeelding
Nieuw festival OPEN035 als ‘hernieuwde kennismaking tussen Hilversummers en culturele instellingen’ Cultureel 29 jun, 13:53
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief