Pinetum
Pinetum Foto: Bastiaan Miché

Onderdompelen in de natuur tijdens Shinrin-yoku wandeling in Pinetum

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De botanische tuin Pinetum Blijdenstein staat vol met naaldbomen, dé geschikte omgeving voor een Shinrin-yoku wandeling. Shinrin yoku is de kunst en wetenschap van het bosbaden. In Japan is het al tientallen jaren het geheim om gezonder, rustiger en gelukkiger te worden.

Wandelaars laten zich volledig onderdompelen in de natuur door gebruik te maken van zintuigen. Het zou een geschikte manier zijn om tot rust te komen. Wat een naaldboom voor deze wandeling zo geschikt maakt, komt door de natuurlijke oliën die verspreid worden door groenblijvende bomen. Door heel bewust de natuur op te nemen, zijn alleen al de verschillende circussen die naaldbomen verspreiden enorm verrassend.

Paulien Frieling is vrijwilligster in het Pinetum en organiseert deze wandelingen. Ze neemt de wandelaars in stilte mee door het bos, in een langzaam tempo. Om het kwartier komt er een ander zintuig aanbod. Veel vertelt ze de deelnemers niet, het is echt aan hen om alles zelf te ervaren. “Voor veel mensen is langzaam lopen al een uitdaging, wij zijn zo gewend om door te hollen in het dagelijkse leven. Dat kan voor irritaties zorgen in het begin. Als iemand zich dan toch over kan geven en volledig op de zintuigen focust, vallen dingen op die ze normaal in een straal voorbij zouden lopen. Zelfs de kleinste details en patronen zijn erg van belang zijn tijdens een bosbad. Ik heb wel eens enkele vrijwilligers van Pinetum meegenomen, die zijn regelmatig in deze omgeving en na afloop lieten ze weten dat ze het bos nog nooit op deze manier hebben gezien”, aldus Frieling.

Gedicht
De Hilversumse heeft hiervoor een workshop gevolgd. Tijdens de cursus kwam ze erachter dat ze voorheen al gebruik maakte van deze vorm van therapie. Het enige grote verschil is dat Frieling nu minder uitlegt wat er in het bos te vinden is, maar de wandelaar vooral zelf laten ervaren en ontdekken. Na de wandeling leest ze vaak een gedicht op, om de stilte niet abrupt te verbreken. Ook krijgen de deelnemers een kopje ginkgo biloba thee, gemaakt van een boom uit het Pinetum. Dan reflecteren ze met z’n allen na op de wandeling. De aanwezigen die nog behoefte hebben aan wat stilte kunnen plaatsnemen op de ligstoele in de tuin bevinden en nagenieten van de rust.

Aanstaande zondag 14 augustus is er weer een bosbad in de botanische tuinen van Pinetum Blijdenstein. Vanwege het grote aantal aanmeldingen wordt op 20 augustus nog een wandeling georganiseerd voor liefhebbers. Voor meer informatie, zie deze link

Uit de krant