Afbeelding

Bodemonderzoek vanuit de lucht in Hortstermeerpolder

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Waterschap Amstel, Gooi en Vecht voert samen met Waternet begin september een bodemonderzoek uit in de Horstermeerpolder en omgeving. Een helikopter met daaronder een meetsonde vliegt relatief laag en zigzaggend over dit gebied, maar ook over de onder meer de Loosdrechtse Plassen en het Naardermeer.

De kennis over de bodemsamenstelling die het onderzoek moet opleveren, is nodig om de waterkwaliteit in de polder te verbeteren. Met het oog op klimaatverandering onderzoekt het waterschap in samenwerking met Waternet hoe zij in de toekomst op een duurzame manier met zoet water kunnen blijven omgaan. Er wordt daarnaast ook gekeken of de productie van drinkwater is uit te breiden.

Onder de helikopter hangt een meetsonde die (ongevaarlijke) magnetische velden opwekt. De helikopter vliegt vrij laag over en veroorzaakt tijdelijk geluidsoverlast. Vooral paarden kunnen hiervan schrikken. Het onderzoek wordt veilig uitgevoerd en er zal niet over huizen worden gevlogen.

De exacte vliegdagen zijn afhankelijk van het weer. Daarom is pas een à tweedagen van tevoren bekend wanneer er gevlogen wordt. Op www.agv.nl/bodemonderzoek staan de laatste updates. Bij vragen, mail naar bodemonderzoek@waternet.nl.

Uit de krant