Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum

Hilversum gaat vanwege aanhoudende droogte eerder maaien

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Vanwege de aanhoudende droogte is het risico op bermbranden aanzienlijk hoger. Daarom gaat de gemeente Hilversum eerder maaien en wordt het maaisel ook gelijk opgeruimd. 

Aanleiding is onder meer dat Brandweer Nederland alle gemeenten en provincies oproept om wegbermen bij natuurgebieden met spoed te maaien en het maaisel op te ruimen. Normaal maait Hilversum minder voor meer bloemen en kruiden, maar nu geeft de gemeente dus gehoor aan deze oproep.

Brandweer Nederland roept Rijkswaterstaat, de provincies en gemeenten op om met spoed de bermen langs wegen ter hoogte van natuurgebieden te maaien en het maaisel op te ruimen. Dit met als doel het risico op natuurbranden vanuit wegen te verkleinen. “Het risico op natuurbranden die zich snel verspreiden, is op dit moment fors hoger in verband met de aanhoudende droogte”, vertelt Anton Slofstra, portefeuillehouder natuurbrandbeheersing namens Brandweer Nederland.

De laatste weken zijn er al meerdere bermbrandjes geweest ten gevolge van autobranden, klapbanden, hete katalysatoren et cetera. Het maaien van de droge bermen en het opruimen van het maaisel kan ervoor zorgen dat deze branden minder snel overgaan in een natuurbrand.

Over het algemeen geldt dat de kans op natuurbranden toeneemt bij langdurige droogte, zoals nu het geval is. Daarom volgt nu dit verzoek. “De bermen en natuurgebieden zijn uiterst droog waardoor de vegetatie van grassen, heide en naaldhout én het op de grond liggende tak- en tophout verhoogd brandgevaarlijk is. Daarnaast is er ook minder bluswater beschikbaar uit beken, sloten en grachten door de stand van het oppervlaktewater. Hierdoor moet het water soms van verder komen.”


Uit de krant