Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Provincie wil Unesco-status voor Gooi & Vechtstreek

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Drenthe heeft de Hondsrug, Noord-Holland moet de Gooi en Vechtstreek als bijzonder gebied krijgen. De provincie Noord-Holland steunt het plan om onze regio aan te wijzen als 'Global Geopark'

Het Geopark Gooi en Vecht huisvest drie gebieden die door de provincie als aardkundig monument zijn aangemerkt: het stuwwallengebieden van het Gooi; het Naardermeer en de Waver, Vecht en Aetveldsche Polder. Daarnaast omvat het nog enkele
aardkundig waardevolle gebieden. Vanuit het oogpunt van aardkundig erfgoed is het daarmee een van de meest waardevolle gebieden in Noord-Holland.

De provincie Noord-Holland draagt € 52.500 bij om de Unesco-status Global Geopark voor de Gooi en Vechtstreek te bemachtigen. De regio Gooi en Vecht is geologisch, natuurwetenschappelijk en landschappelijk een waardevol gebied. Het Geopark hoopt met de Unesco status meer bewustwording te creëren bij bewoners en bezoekers over de bijzondere eigenschappen van het landschap, de natuur en de karakteristieke bebouwing voor bewoners en toeristen.

Geoparken
Geoparken zijn gebieden waar geologisch erfgoed en landschappen van internationale waarde op een integrale manier worden beheerd. Daarbij staan behoud, educatie en duurzame ontwikkeling centraal. De geologische geschiedenis, de cultuurhistorie, de hedendaagse cultuur en de natuur bepalen samen de identiteit van het gebied.

Ons land kent tot nu toe één Global Geopark, de Hondsrug in Drenthe, dat deze status sinds 2013 in bezit heeft.
 

Uit de krant