Een grote glimlach bij Gijsbert Jansen na het in ontvangst nemen van de hoofdprijs van de Hilversum 100 Challenge.
Een grote glimlach bij Gijsbert Jansen na het in ontvangst nemen van de hoofdprijs van de Hilversum 100 Challenge. (Foto: Margot Brakel)

Bouwkringloopwinkel opent in 2018 de deuren in Hilversum

  Natuur en Milieu

HILVERSUM Niet alleen particulieren zijn toe aan een plek waar zij hun overgebleven bouwmaterialen naartoe kunnen brengen of kopen, maar ook in de bouw is het besef geland dat het materiaal heel goed hergebruikt kan worden. De nieuwe organisatie De Bouwkringloop gaat in Hilversum een bouwkringloopwinkel opstarten, want de behoefte is groot, zo merkt deelnemer Gijsbert Jansen, die een aantal weken terug de hoofdprijs pakte van de Hilversum 100 Challenge.

"Te gek!", reageerde Gwendolyn Sigourney Frijns op onze Facebookpagina nadat zij had gelezen dat Jansen een bouwkringloopwinkel mag gaan realiseren in Hilversum. "Ik zie soms prachtige dingen verdwijnen in containers tijdens grove verbouwingen. Op deze manier krijgt het materiaal toch weer een mooie bestemming."

Afval
Jansen ziet al jaren hetzelfde en dan vooral op professionele bouwlocaties. Als vastgoedontwikkelaar komt hij veel op dit soort plekken. Goed en bruikbaar bouwmateriaal krijgt nog te vaak een plek bij het afval. In een wereld waar de betekenis en het belang van duurzaamheid is geland, moet ook in de bouw beter gekeken worden naar het hergebruik van materialen.

Bouwwereld
Tevreden constateert de Amersfoorter dat het duurzame besef ook is doorgedrongen in de bouwwereld. Een aantal jaar geleden had hij nooit de discussie over hergebruik kunnen voeren met bijvoorbeeld aannemers, uitvoerders en slopers. "De bouw is totaal geënt op nieuw. Die was helemaal niet bezig met hergebruik", is de uitleg.

Omslag
Al een tijdje merkt Jansen dat er sprake is van een omslag in het denken. De wil om materiaal een tweede leven te geven, is nu echt aanwezig. Een van de grootste knelpunten is de logistiek. Hoe komen de overgebleven bouwspullen naar één centrale plek? Hoe organiseer je dat als bouwbedrijf en en wie leidt dat allemaal in goede banen? "Dat is echt een grote uitdaging", geeft Jansen aan. "Ook in de gesprekken in Hilversum horen we deze signalen."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten