Dany had de buizerd aanvankelijk nog kunnen redden.
Dany had de buizerd aanvankelijk nog kunnen redden. Foto: Bastiaan Miché

Vogel overlijdt ondanks heldenactie

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Hij leek even de held van de dag te zijn toen de 13-jarige Dany van den Berg uit Hilversum een buizerd uit de struiken bij de natuurbrug over de Naarderweg had weten te redden. Uiteindelijk is het gewonde dier toch overleden.

De scholier van het Wellantcollege in Naarden is ook junior valkenier op het Muiderslot. Woensdagmorgen - hij was het eerste uur vrij van school - kreeg de jongen een telefoontje van zijn tweelingzus Noëmi. Zij zag het dier vastzitten in de stuiken en belde haar broer voor hulp.

Ook de brandweer werd gealarmeerd, omdat het lastig was om de sloot over te steken. Dany kwam snel in actie en wist gewapend met zijn valkeniershandschoen 'puur op adrenaline' het beest te bevrijden. Zijn voeten belandden daarbij wel in het ijskoude water. "Maar ik moest het beestje redden. Ik houd zelf ook veel van dieren."

Het beestje was wel heel erg gestrest, vertelt Dany, die al meteen doorhad dat de buizerd een gebroken sleutelbeen had. "Ik tikte op zijn snavel en hij tikte niet terug. Dat betekent dat hij pijn had."

De scholier droeg het gewonde dier over aan de dierenambulance. Die heeft de buizerd uiteindelijk toch op moeten geven, vertelt Dany woensdagmiddag. "Zij had inderdaad een gebroken sleutelbeen en daarom hebben ze euthanasie gegeven. Als een vogel niet meer kan vliegen is het geen vogel meer."

Overigens was er tijdens de reddingsactie nog een ongeval met twee auto's.

Uit de krant