Joost Bennekers:
Joost Bennekers: "Pak eens de fiets." Foto: Bastiaan Miché

'Aarde kan wijze waarop wij nu leven niet verwerken'

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Wanneer komt er eens een marketeer die duurzaamheid 'hot' wil maken? Die vraagt stelt Hilversummer Joost Bennekers tijdens een gesprek over de zogenaamde Footprint Challenge 035, bedoeld om de footprint omlaag te krijgen en mensen inzicht te geven in hun 'verbruik' van de aarde.

De 46-jarige Bennekers is samen met Laura Moningka initiatiefnemer van de actie, die na veertig dagen zaterdag eindigt en waaraan ruim 230 mensen deelnamen. De Footprint Challenge was een van de winnende inzendingen van de H100-wedstrijd van de gemeente met als doel om Hilversum wat groener en gezonder te maken.

Door mee te doen aan de actie moeten deelnemers hun voetafdruk in figuurlijke zin verkleinen om daarmee klimaatverandering, armoede, honger, verdwijnen van regenwouden en het uitsterven van planten en dieren tegen te gaan. Want op de huidige voet doorgaan, is geen optie, vindt Bennekers. "De aarde kan de wijze waarop wij nu leven allemaal niet verwerken. We zeggen allemaal wel dat we zo veel doen aan duurzaamheid, maar we vliegen wel de aarde kapot, gaan ieder jaar weer op wintersport en eten dagelijks te veel niet-biologisch vlees. Dat kan allemaal wel wat minder."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant