Afbeelding
Foto: MHCW

Uitstel PMD-bak kost Hilversum 1,2 miljoen

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Uitstel of helemaal niet invoeren van de oranje PMD-bak in Hilversum is een optie. Maar dat kost de gemeente wel even 1,2 miljoen euro. En dat geld is er niet, schrijft wethouder Willem van der Sprek van milieu aan de gemeenteraad. 

De uitrol van de PMD-inzameling (plastic, metaal, drinkpakken) start eind deze maand met een enquête onder de inwoners, schrijft het dagelijks bestuur van de Regio Gooi en Vechtstreek (RGV) aan het college van burgemeester en wethouders. De maatregel is noodzakelijk, omdat de Rijksoverheid wil dat in 2020 75 procent van het huishoudelijk afval gescheiden is. Hiervoor werkt het Rijk samen met de gemeenten in het landelijke programma Van Afval Naar Grondstof (VANG).

Voor de inwoners in deze regio betekent de VANG-maatregel dat zij er een extra mini-container bij krijgen. Bovendien, vinden onder andere D66 en Hart voor Hilversum, is nog onvoldoende duidelijk wat het effect van een nieuw afvalinzamelingssysteem is. De twee partijen dienden daarom begin deze maand de motie 'PMD, wat doen we ermee?' in met het verzoek de maatregel in ieder geval uit te stellen. De motie werd met een ruime meerderheid (25 raadsleden waren voor, 8 tegen) aangenomen.

Van der Spek meent nu echter dat uitvoering van deze motie 'praktisch onhaalbaar.' blijkt. RGV blijft bij eerder gemaakte afspraken uit 2015, tenzij Hilversum de consequenties draagt om hiervan af te wijken. Dat betekent een kostenpost van 1,2 miljoen euro. "Het nu uitstellen en later weer opstarten van het uitrollen van de PMD-container leidt tot kosten voor meer opslag en nieuwe (externe) projectkosten", aldus de RGV.

Daarnaast ontstaan er hogere kosten voot afvalverwerking (meer restafval) en het mislopen van PMD-opbrengsten. "Niet uitvoeren van de motie betekent dat de Regio Gooi en Vechtstreek de planning niet zal wijzigen en conform deze planning de GAD de PMD-containers in Hilversum in 2018 zal uitrollen", aldus Van der Spek.

De invoering van de PMD-container in Gooise Meren, Hilversum, Wijdemeren en Weesp is in mei dit jaar, althans dat is de bedoeling. Door dit in een keer te doen, verwacht de GAD een 'efficiëntere bedrijsvoering te realiseren met een verbetering in de communicatie naar inwoners'. Bovendien leidt dit tot minder kosten, doordat er sneller opbrengsten ontstaan voor de grondstoffen en 'dit leidt tot een lagere inwonersbijdrage voor de gemeenten'. 

Uit de krant