'Nu is de tijd rijp om te laten zien dat het kan'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Mischa Pohlmann (links) en Olaf Gockel van HMHC.
Mischa Pohlmann (links) en Olaf Gockel van HMHC. (Foto: Margot Brakel)

'Nu is de tijd rijp om te laten zien dat het kan'

  Natuur en Milieu

HILVERSUM - Duurzaamheid en CO2-reductie zijn met het oog op de toekomst belangrijke thema's bij veel Hilversumse sportverenigingen. De Hilversumsche Mixed Hockey Club (kortweg HMHC) is daarin misschien wel het ultieme voorbeeld. "We hebben nu echt de handschoen opgepakt en het is ook heel leuk."

Dat zeggen bestuursleden Mischa Pohlmann (45) en Olaf Gockel (46) van de 1200 leden tellende hockeyvereniging. Zij dienden via de zogenaamde 'Hilversum 100 Challenge' van de gemeente een plan in om HMHC te verduurzamen en energieneutraal te maken. De inzending werd beloond met een bedrag van 5000 euro.

En als je A zegt moet je ook B zeggen, aldus Gockel. De investering van nu leidt bovendien tot een aanzienlijke kostenbesparing in de toekomst, wat bijvoorbeeld kan inhouden dat de contributie voor de leden niet omhoog hoeft.

Eerste resultaat van deze acties zijn de twee douchewc's, waardoor toiletpapier overbodig is. Ook zijn er plannen om het water- en gasverbruik te reduceren, wordt er nagedacht over led-verlichting in lichtmasten en zonnepanelen en komen er Super Sundays om bewustwording te creëren.

Immers, beweren Pohlmann en Gockel, geld en techniek zijn geen belemmerende factor meer. "Het zit in ons hoofd", stelt Pohlmann. "Ik merk nu ook hoe langer wij ermee bezig zijn, hoe enthousiaster iedereen wordt. Nu is de tijd rijp om te laten zien dat het kan. Je ziet ook dat het voor banken en bedrijven een steeds belangrijker onderwerp wordt."

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>