'Meer huizen bouwen voor de goedkope en middensector.'
'Meer huizen bouwen voor de goedkope en middensector.' Foto: Bastiaan Miché

PvdA wil meer woningen bouwen voor doelgroepen

Buurt / wijk

HILVERSUM - Bouw meer voor doelgroepen en voorkom leegstand van bedrijfspanden en woningen. Met deze maatregelen moet de woningmarkt een impuls krijgen, zo stelt de PvdA Hilversum.

Tijdens de behandeling van de begroting - woensdag 31 oktober - hebben de sociaaldemocraten voorstellen ingediend om een Doelgroepen- en een Leegstandsverordening te ontwikkelen. De eerste moet het gemakkelijker maken om projectontwikkelaars te dwingen voor de juiste doelgroep te bouwen. Tevens moeten deze huizen vrij blijven van speculatie. De andere verordening is bedoeld om leegstand van bedrijfspanden en woningen te voorkomen.

Met deze twee aanpassingen in het beleid moet de woningmarkt een goede impuls krijgen, meent de PvdA. De partij is ervan geschrokken dat Hilversum in de top 10 staat van duurste huursteden. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter is 14,69 euro. Huurprijzen staan onder spanning door speculatie, krapte op de woningmarkt en de hoge huurprijzen.

Er is een groot tekort aan betaalbare woningen. Daar moet nu echt de focus op komen bij het realiseren van nieuwe woningen. "Het college kan beter aansturen op de bouw van duizend woningen in de goedkope en middensector, voorkomen dat sociale huurwoningen worden verkocht en voorkomen dat woningen blijven leegstaan of voor verkeerde doeleinden worden gebruikt", is de PvdA-opdracht aan het college.

Uit de krant