Hilversum klaar voor alternatieve woonvormen, nu de gemeente nog
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Vorig jaar gaf GroenLinks met een Tiny House nog een blik op de toekomst, maar deze woonvorm heeft niet de prioriteit.
Vorig jaar gaf GroenLinks met een Tiny House nog een blik op de toekomst, maar deze woonvorm heeft niet de prioriteit. (Foto: Bastiaan Miché)

Hilversum klaar voor alternatieve woonvormen, nu de gemeente nog

  Nieuwbouw

HILVERSUM - Het staat dan wel in het coalitieakkoord dat er meer woonvormen moeten komen, in de praktijk lopen pioniers of initiatiefnemers vast bij de gemeente. Waarom gebeurt dat?

Honderden mensen die inschrijven op een huurwoning op WoningNet. Minstens evenzoveel geïnteresseerden bij de presentatie van een nieuw bouwplan. Het is overduidelijk dat de woningnood groot is.

Kijken naar andere woonvormen of speciaal bouwen voor doelgroepen kan soelaas bieden. Over de ideeën is de politiek enthousiast, maar is de 'gemeentelijke olifant' wel in beweging te krijgen?

"Ga ik hem nou kopen of niet?" Dat is de vraag die Ingeborg Robijn zichzelf stelt. Met hem bedoelt ze een tiny house: een kleine mobiele woning en ook nog eens een duurzame optie. In het recente verleden heeft de Hilversumse geprobeerd een appartement te kopen.

Met een goede baan en geld op de bank dacht ze wel te kunnen slagen in deze missie. Telkens ging de gewenste woning aan haar neus voorbij, omdat geïnteresseerde kopers duizenden euro's meer neertelden dan de vraagprijs.

Nu zet ze haar zinnen op een tiny house. Een woning van 6,60 bij 2,55 meter past beter bij Robijn, zoals ze zelf zegt. Ze heeft de financiële middelen om deze woning aan te kopen en in Hilversum neer te zetten. Ze zoekt een locatie en dan het liefst in Oost.

Zelf had ze gehoopt op een plek op Werf35, waar de fractie van GroenLinks vorig jaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen nog een tiny house had neergezet als voorbeeld (zie foto), maar het antwoord is 'nee'. "Ik had gehoopt op particulier terrein te mogen staan, maar dan krijg ik geen adres."

'Nee' geldt voor heel Hilversum. Deze woonvorm past namelijk niet binnen het staande beleid. Daarmee is het basta. Zelfs een gesprek met de ambtenarij en/of GroenLinks-wethouder Jan Kastje van Wonen zit er niet in, ook al heeft Robijn meerdere pogingen gewaagd. Vanuit het raadhuis klinkt een andere lezing.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>