Hilversumse corporaties: 'Politiek maakt geen keuzes'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Het Philips-complex.
Het Philips-complex. (Foto: Bastiaan Miché)

Hilversumse corporaties: 'Politiek maakt geen keuzes'

  Nieuwbouw

HILVERSUM - Het realiseren van meer sociale woningbouw stokt omdat de politiek geen keuzes maakt. Dat stellen de drie Hilversumse woningcorporaties in een brief aan het college van burgemeester en wethouders.

Het Gooi en Omstreken, Dudok Wonen en de Alliantie geven aan dat zij voldoende capaciteit hebben om te investeren. Echter, medewerking van de gemeente ontbreekt. Tevens zeggen zij dat er genoeg locaties zijn in Hilversum waar sociale woningbouw kan komen, zoals het circusterrein, het Philips-complex en diverse locaties in de spoorzone en Noord.

Gebrek aan politiek draagvlak is het grote knelpunt en daardoor droogt de actieve planvoorraad nu op. In de prestatieafspraken is overeengekomen te werken met een actieve planvoorraad van 1.600 woningen. Dat zijn er nu maar 1.000.

In hun brief stellen de corporaties dat zij zich houden aan de afspraken wat betreft verkoop en liberalisatie van sociale woningen. Onlangs werd duidelijk dat de kernvoorraad wel degelijk terugloopt.

Dat het gemeentebestuur nu strengere afspraken wil maken, snappen ze niet. Dat het aantal sociale huurwoningen achterblijft, ligt niet zozeer aan hen. "Dat komt omdat er geen keuze wordt gemaakt om voldoende sociaal te bouwen op de daarvoor geschikte locaties", melden de corporaties. In overleg zijn zij bereid een deel van de in het verleden verkochte woningen bij mutatie terug te kopen en weer te verhuren.

SP-fractievoorzitter Bianca Verweij is hartstikke boos, met name op het college. Dat had in haar ogen beter moeten opletten. Er zijn klip-en-klaar afspraken gemaakt en daar moeten de corporaties zich dan ook aan houden. Maar dan moet het college wel meewerken, aldus de socialist.

De politiek heeft namelijk bepaald dat als er een sociale woning verdwijnt er één terug moet komen. Vanavond - tijdens de laatste raadsvergadering - stelt de partij vragen aan het college, onder meer hoe zij denkt de verkoop van sociale woningen te stoppen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>