Prinses Laurentien.
Prinses Laurentien. Foto: Casper Bunschoten

Prinses Laurentien opent jubileumjaar van praktijkonderwijs in Spant!

Onderwijs & wetenschap

BUSSUM - Vraag een voorbijganger op straat welke middelbare schoolsoorten er zijn en het antwoord is waarschijnlijk: vwo, havo en vmbo. Praktijkonderwijs wordt in dit rijtje vaak vergeten. Om daar wat aan te doen is er nu de de Dag van het Praktijkonderwijs, die maandag in het Bussumse Spant! plaatsvond en werd geopend door prinses Laurentien. 

Tijdens het goed bezochte congres dat volgde, ter ere van het 25-jarig bestaan van praktijkonderwijs, werd er verder gesproken door onder meer de bewindslieden Dennis Wiersma en Maarten van Ooijen, Edith Hooge (voorzitter van de Onderwijsraad), Maarten van Rossem, onderwijsspecialist Claire Boonstra en de populaire gedragsbioloog Patrick van Veen. 

Tijdens de Dag van het Praktijkonderwijs, die voortaan iedere tweede maandag van juni plaatsvindt, draait het om de bijna dertigduizend leerlingen die opgeleid worden voor beroepen waar in Nederland een schreeuwend tekort aan is, zoals hovenier, metaalbewerker of winkelmedewerker. In Nederland zijn er 175 scholen voor praktijkonderwijs met in totaal 29.000 leerlingen tussen de 12 en 18 jaar. 

Foto: Casper Bunschoten

In de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek is er één school voor praktijkonderwijs, de Gooise Praktijkschool in Hilversum met 284 leerlingen. Hier wordt het schooldiploma feestelijk uitgereikt op woensdagavond 12 juli aanstaande. Na het praktijkonderwijs gaan veel leerlingen direct aan het werk. Met een opleiding in het praktijkonderwijs hebben ze de banen voor het uitkiezen. Maar ook veel leerlingen stromen met succes door naar een vervolgopleiding op het mbo.

Foto: Casper Bunschoten

Uit de krant