De huidige situatie.
De huidige situatie. Foto: Bastiaan Miché

Gebrek aan klaslokalen in Oost lijkt structureel probleem

Algemeen

HILVERSUM - De vier tijdelijke noodlokalen die na de zomervakantie moeten verrijzen bij de Lorentzschool zijn de enige oplossing om alle leerlingen van de school te kunnen huisvesten. Dat is de boodschap van directeur Geert Looyschelder van Stip Hilversum. Buurtbewoners zijn not amused, werd maandagavond duidelijk tijdens een informatiebijeenkomst.

Vanwege de enorme groei van het aantal kinderen in Hilversum-Oost kondigde de school vorige week al aan dat er voor maximaal vier jaar op het achterplein aan de Kapteynstraat een tijdelijk gebouw komt voor bij elkaar negentig leerlingen. Dat leidde tot ophef. Immers, de twee 'diarreekleurige' noodlokalen die tot in 2010 jarenlang het plein ontsierden, staat veel bewoners nog vers in het geheugen. Bovendien, menen zij, horen noodlokalen op een schoolplein niet thuis in een monumentale buurt die in 2015 werd aangewezen tot beschermd stadsgezicht.

De goedbezochte bijeenkomst van maandagavond was, aldus buurtbewoonster Marina Alings, verhit. Van Looyschelder kregen de aanwezigen te horen dat de tweede Lorentzschool, Villa Vrolik op Anna's Hoeve, met twaalf lokalen achteraf eigenlijk te klein is. Zestien lokalen was beter geweest. "We kregen te horen dat die noodlokalen de enige oplossing zijn, anders staan er na de zomer negentig kinderen op straat", vertelt Alings. "Het enige waar we nog over mee konden praten was de kleur van het gebouw. Maar we willen helemaal geen gebouw."

De bewoners zullen daarom zeker bezwaar aantekenen bij de gemeente als de school de vergunning aanvraagt. Zij vragen zich af of er echt geen andere mogelijkheid is en voelen zich de dupe van het gemeentelijk onderwijshuisvestingsbeleid. "Er kan helemaal niets en nu worden wij voor een tweede keer lastiggevallen", meent Alings.

Omdat er niemand namens de gemeente bij de bijeenkomst aanwezig was, willen de bewoners zo snel als kan een vervolgbijeenkomst. Er is kennelijk een structureel probleem en dan zijn tijdelijke noodlokalen niet de oplossing. Looyschelder staat daar open voor en snapt ook de bezwaren vanuit de buurt. Maar er moet sowieso een oplossing komen om die kinderen te kunnen huisvesten, zegt hij.

Voor de periode erna gaat Stip samen met de gemeente op zoek naar alternatieven. Hij geeft toe dat zestien lokalen op Villa Vrolik een beter plan was geweest, maar wil de gemeente daarin niets verwijten. De gemeente had de enorme groei van eengezinswoningen op Anna's Hoeve ook niet kunnen voorzien, vindt hij.

Wat betreft een oplossing voor op de langere termijn kan de iets verderop gelegen Minckelersschool uitkomst bieden. Daar zitten nu nog leerlingen van de International Primary School, maar over enkele jaren zeer waarschijnlijk niet meer. Echter, voor de korte termijn is er geen andere optie dan die noodlokalen.

Looyschelder erkent dat de buurt misschien wat eerder geïnformeerd had moeten worden, maar stelt dat eerst alle andere mogelijkheden zijn bekeken. Hij wil niet speculeren over wat te doen als de noodlokalen er toch niet komen.

Uit de krant