Lekker eten en lezen tijdens de officiële opening.
Lekker eten en lezen tijdens de officiële opening. (Foto: Bastiaan Miché)

De Windkanter is school voor hoofd, hart en handen

  Onderwijs

HILVERSUM Met de komst van De Windkanter heeft het onderwijs in Hilversum weer een nieuwe smaak toegevoegd aan het aanbod. Op het terrein van Merem aan de Soestdijkerstraatweg is de vrije school (nu nog) in kleine vorm begonnen. Dat duurt niet lang meer, stellen ouders en leraren, want de vrije school voorziet duidelijk in een behoefte.

Hilversum heeft bijvoorbeeld al jenaplanscholen, dalton- en montessori-onderwijs en natuurlijk openbare basisscholen, maar een vrije school ontbrak op het palet. "Diversiteit van onderwijs vinden wij heel erg belangrijk. Nu kunnen wij ook een vrije school aanbieden", stelt Geert Looyschelder, directeur-bestuurder van STIP Hilversum.

Schouders
De Windkanter valt onder de vlag van Stip, die al zestien scholen onder haar hoede heeft. Deze basisschool is opgezet door ouders die een vrije school in Hilversum misten. Samen hebben zij de schouders eronder gezet en uiteindelijk is de school in de luwte van Merem opgezet.

Uitpuilen
Een van de initiatiefnemers is Cathelijne Walet. De Hilversumse geeft aan dat de behoefte aan deze vorm van onderwijs groot is. Vrije School Michaël in Bussum puilt uit.

Rotsvast 
Voor de ouders was het pionieren en een rotsvast vertrouwen hebben in een goede afloop. "Doe het maar eens: je kind opgeven op een school waar nog geen gebouw, geen klas en geen juf is. Dat heet vertrouwen", speechte Looyschelder vrijdag bij de officiële opening.

Pionieren
Het pionieren duurt ook nog wel even, aangezien de kinderen les krijgen in noodlokalen. Over een paar jaar moet er een mooi schoolgebouw zijn verrezen. De ouderbetrokkenheid is groot.

Bord
Met acties hebben zij geld opgehaald voor een schoolbel, een vader heeft zelf het bord met de schoolnaam gemaakt en eind augustus, begin september is met man en macht gewerkt om de noodlokalen en het terrein in allerijl in te richten, zodat de school op tijd klaar was voor het nieuwe schooljaar.

Nieuwe aanmeldingen
De Windkanter is begonnen met een kleuterklas en heeft een klas 1 en 2 (bij andere scholen is dat groep 3 en 4). Nu zijn er 28 leerlingen, maar volgens Looyschelder en juf Katrijn Debroey komen er dagelijks nieuwe aanmeldingen binnen. "Een school voor hoofd, hart en handen", zo omschrijft Debroey.

Gebakken
De school biedt compleet onderwijs. Doen en ervaren zijn belangrijke leerelementen, naast het horen en zien van de lesstof. "Zo hebben we van de week broodjes gebakken in de vorm van de letter K. De kinderen hebben dat dan letterlijk in hun hand", luidt een voorbeeld.reageer als eerste
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten