Afbeelding
Foto: Studio Kastermans

Enquête leerlingen Roland Holst over 'slimme stad' Hilversum

Algemeen

HILVERSUM - Meer dan 130 HAVO-4 leerlingen van het Roland Holst College zijn donderdag de straat opgegaan om Hilversummers te enquêteren over Smart City, de slimme stad. Gewapend met een app vroegen zij in kleine groepen op een tiental locaties aan inwoners en ondernemers hoe zij denken over de inzet van nieuwe technologie in hun stad.

Een van de vragen die zij stelden is: 'Op welke onderwerpen wil je graag vernieuwing zien in Hilversum?' De HAVO-4 leerlingen zetten zich in voor dit project vanuit de vakken informatica, aardrijkskunde en CKV. "Het is een mooi onderdeel van een andere manier van lesgeven en school te verbinden met de samenleving waarin zij leven", aldus Hanke Wiegand, coördinator innovatie, kunst en cultuur bij het Roland Holst College.

De resultaten die uit de peiling onder Hilversummers komen, worden gebruikt voor de brainstormsessie op 7 maart in De Vorstin. Die avond zal met een groep van vijftig breed geselecteerde Hilversummers (inwoners, scholieren, ondernemers, hulpverleners, etc.) 'out-of-the box' ideeën worden bedacht, die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een slimme stad.

De peiling is onderdeel van de verkenning die de gemeente doet naar de mogelijkheden van een Smart City Platform. Hiervoor is Hilversum samen met de gemeente Amersfoort een Europees aanbestedingstraject gestart.

Door het inzetten van onder meer slimme lantaarnpalen met sensoren wil Hilversum innovatieve oplossingen bieden. Dit gebeurt door het verzamelen van (big) data, die de gemeente ook beschikbaar wil stellen aan inwoners en derden, zodat vanuit de samenleving en vanuit samenwerking innovatie tot stand komt.

Uit de krant