Verkeersmanifestatie voor scholieren in VUE
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto's: Bastiaan Miché

Verkeersmanifestatie voor scholieren in VUE

  Onderwijs

HILVERSUM - Met de lancering van een E-magazine over Veilig naar school en een prijsuitreiking voor ‘beste filmpje over apploos fietsen’ was er vandaag voor Hilversumse basisschoolleerlingen een feestelijke manifestatie in bioscoop VUE in Hilversum. 

Aan de campagne Veilig naar school deden afgelopen jaar maar liefst 42 scholen mee. “Doel van de campagne is dat meer kinderen op de fiets en lopend naar school gaan in een veilige omgeving. Dat is de afgelopen jaren gelukt”, constateert wethouder Floris Voorink van verkeer opgetogen.

Tijden de manifestatie lag de nadruk vooral op apploos fietsen. Leerlingen kregen ook het verhaal te horen van Michael Kulkens van de stichting Butterfly. Hij verloor zijn zoon Tommy-Boy door een verkeersongeluk, omdat de jongen op zijn mobiele telefoon zat te kijken tijdens het fietsen.

Voor het E-magazine was er een oproep aan scholen gedaan om een filmpje over apploos fietsen te maken. De winnaars waren kinderen van groep 8 van de Hilversumse Scholen Vereniging (HSV). Zij mogen met de hele klas gratis naar de bioscoop.

Met de Veilig naar school campagne wil de gemeente Hilversum de verkeerssituatie rond scholen te verbeteren. Zo is er bij elke school zichtbaar op de weg het woord ‘school’ aangebracht. Zijn er speciale ‘kiss&ride’ plekken gecreëerd en parkeerplaatsen voor schoolbusjes van onder meer de naschoolse opvang.

Ook kwamen er op sommige plekken stoplichten, oversteekplaatsen en werd in een enkel geval de ingang van de school verplaatst. Allemaal maatregelen met als doel de schoolomgeving verkeersveiliger te maken.

“Kinderen leren deel te nemen aan het verkeer door het te doen”, vertelt wethouder Eric van der Want van onderwijs. “Hoe meer kinderen fietsend en lopend naar school gaan, hoe meer zij voorbereid zijn op het zelfstandig deelnemen aan het verkeer als zij naar de middelbare school gaan. Daarom is er nu ook een speciale verkeersexamenroute in Hilversum voor het verkeersexamen van groep 7 en 8."

Het E-magazine dat tijdens de manifestatie gelanceerd werd, is voor een groot deel gemaakt door scholieren van verschillende Hilversumse basisscholen. Zij maakten zelf filmpjes, tekeningen en verhalen en interviewden de politie. “Het is mooi om te zien hoe kinderen actief bezig zijn met verkeersprojecten en ook snappen dat je goed moet uitkijken onderweg naar school, omdat er anders ongelukken kunnen gebeuren”, zegt Voorink. “Scholen zijn veel actiever, geven meer verkeerslessen en doen mee aan verkeersprojecten, die wij vanuit de gemeente ook financieel steunen. We hopen dat er in de toekomst steeds meer kinderen fietsend of lopend naar school gaan. Omdat dat gezond is en omdat het de omgeving rond scholen ook veiliger maakt. Want hoe minder ouders hun kinderen met de auto naar school brengen, hoe veiliger de verkeerssituatie rondom scholen wordt”.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>