Afbeelding

Doorlooptijd hypotheken kan uiteenlopen

Advertorial

Wanneer je een droomhuis gevonden hebt, wil je de financiering voor de aankoop hiervan zo snel mogelijk in orde maken. Vaak begint dit bij een gesprek met je hypotheekadviseur, die voor je uitrekent wat je maximale hypotheek is. Mogelijk heb je voor het uitbrengen van een bod al een soortgelijk, vaak oriënterend gesprek gehad. Wanneer blijkt dat de kosten voor de nieuwe woning binnen je maximale hypotheek vallen, gaat de hypotheekadviseur aan de slag om de hypotheek voor je aan te vragen bij een hypotheekverstrekker. Vaak wordt dit gecombineerd met een advies, waarin de adviseur verschillende opties aan je voorlegt. Verschillen kunnen hierbij zitten in de hypotheekrente en bijvoorbeeld de voorwaarden van een hypotheek. De exacte doorlooptijd van dit proces kan sterk verschillen per hypotheekverstrekker. 

Variatie in de doorlooptijd van hypotheekverstrekkers

De doorlooptijd van een hypotheek verschilt over het algemeen van 13 tot maar liefst 40 werkdagen. Het is erg belangrijk om hier rekening mee te houden, wanneer je een bod uitbrengt. Geef in de voorwaarden van dit bod duidelijk aan, dat het bod onder voorbehoud van financiering is en dat je zes tot acht weken nodig zal hebben voor het in orde maken van de hypotheek. Wanneer je geen officiële afwijzing van een hypotheekverstrekker hebt bij het verlopen van deze deadline, dan moet je mogelijk een boete van 10% van de vraagprijs betalen. Zonde en eenvoudig te voorkomen!  

Factoren die verschillen in doorlooptijd verklaren

Er zijn verschillende factoren, die het verschil in doorlooptijd van hypotheekaanvragen verklaren. Denk aan de drukte bij een hypotheekverstrekker, het aantal medewerkers wat op de aanvragen van hypotheken is gezet en de documenten die bekeken moeten worden. Zeker wanneer je momenteel al een woning hebt of bijvoorbeeld een eigen onderneming runt, kan het even duren voordat alle documenten beoordeeld zijn. Pas nadat de documenten door twee medewerkers van de hypotheekverstrekker zijn goedgekeurd, zal de hypotheek aan je toegekend worden.  

Versnel de doorlooptijd van een hypotheekaanvraag

Voorkom dat het aanvragen van een hypotheek onnodig lang duurt, door vooraf de nodige voorbereidingen te treffen. Je kunt hierbij denken aan het in orde maken van het papierwerk en het verzamelen van de juiste documenten voor een hypotheekaanvraag. Controleer goed of alle benodigde gegevens op deze documenten staan, om de kans te minimaliseren dat de stukken worden afgekeurd. Bij een afkeuring moeten de stukken opnieuw worden ingediend en belanden deze soms onderop de stapel bij een hypotheekverstrekker. Dit zorgt voor een onnodig grote vertraging.

Uit de krant