Afbeelding

Een fiets met een krat, zitje of een rek: waar stal je die?

Advertorial

Ze zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld: fietsen met iets groots aan het stuur. De kinderzitjes zijn natuurlijk al decennia lang aanwezig, maar ook deze zijn in de loop der jaren wel groter geworden. Maar een groot rek of een kratje aan je stuur is zeker bij de middelbare scholieren erg in trek. En logisch, want wat is er makkelijker dan je zware schooltas in je krat te gooien na een akelig lange schooldag? Ook voor anderen is een krat of rek een fijne aanvulling op de fiets want je boodschappentas staat beter in het krat dan dat het aan je stuur hangt…

Ruimtegebrek

Maar dan komt het probleem fietsenrek om de hoek kijken. Deze fietsen passen vaak niet op 1 plek, maar pikken meerdere plekken in bij de fietsenstalling. Ze zijn gewoon te breed voor het standaard fietsenrek. Wat doe je dan? Deze fietsen weigeren als je zelf een fietsenstalling beheert? Er gaan stemmen op, o.a. vanuit Prorail en het NS Fiets Innovatie Lab, om speciale fietsenrekken te laten maken die hierop inspelen.

Zelf een kratje op je fiets?

Ben jij zelf de gelukkig eigenaar van een fiets met krat, rek of zitje, dan zal dit waarschijnlijk als muziek in de oren klinken. Je hebt vast al wel eens meegemaakt dat ieder plekje in de stalling te smal voor je is. Met het gevolg dat je fiets op plekken komt te staan waar het niet mag staan of niet beveiligd is, bijvoorbeeld. Een fietsenrek kopen door gemeentes, winkelcentra of bijvoorbeeld voor op het station zou een mix moeten zijn voor gewone fietsen (neemt minder plek in en dus kunnen er meer fietsen gestald worden) en een brede variant voor deze brede fietsen. Ze zijn immers zo oververtegenwoordigd dat hier gewoon op ingesprongen dient te worden! Overigens is de NS hiermee al met proefopstellingen begonnen.

Uit de krant