Afbeelding

Wandelen met een app populair

Advertorial

Wandelen is nog nooit zo populair geweest als de afgelopen tijd. Nadat Covid-19 steeds vaker de kop opstak en er meer en meer voorzieningen werden gesloten, leken steeds meer mensen het wandelen te ontdekken. De apps met ommetjes, dagtrips en wandelroutes met kinderen schieten sindsdien als paddenstoelen uit de grond.

Natuur en cultuur in de regio rustgevend

Mensen hoeven er niet perse op uit om de mooie natuur in onze regio te beleven, want er zijn voldoende filmpjes te zien op YouTube en televisie. Maar internet en tv vergelijken met het daadwerkelijk wandelen en de natuur of de cultuur van een stad beleven is natuurlijk niet helemaal reëel. Hoewel het met een VR-bril bekijken van natuurbeelden of het zien van een documentaire over de cultuur van een stad of regio bijzonder rustgevend kan zijn, is het toch anders. Via een scherm zijn (nog) geen geuren en smaken waar te nemen, net zomin als het voelen van de zon of de regen tijdens het lopen.

Apps voor iedere natuurgenieter

Natuurgenieters komen volop aan hun trekken met een van de vele apps met wandelroutes in Hilversum en omstreken. De routes kunnen vooraf via wifi worden gedownload en gedeeld. De routes kunnen na het downloaden offline worden gelopen, waardoor er geen extra kosten aan zijn verbonden. Tijdens de wandeling zorgt de app via de gps op de telefoon voor allerlei bijzondere, grappige of interessante wetenswaardigheden op bepaalden punten van de route. Er zijn apps voor korte wandelingen, de zogenaamde “ommetjes”, kabouterpaden voor de allerkleinsten, gps-routes met knooppunten voor iedereen die graag grotere afstanden aflegt en routes voor meerdaagse wandelingen. Aan wandelaars wordt vaak gevraagd om op de gewone paden te lopen en hier niet vanaf te wijken, om de dieren in het bos niet te storen. Daarom worden deze zogenaamde “olifantenpaadjes“, de uitgesleten niet officiële paden, steeds vaker gesloten.

Stadswandelingen voor cultuurliefhebbers

Wie niet zo gek is op groen maar wel geïnteresseerd is in cultuur, kan een van de vele apps downloaden met cultuurwandelingen, stadswandelingen en architectuurwandelingen. In de omgeving van het Gooi en de Vecht is er op dat gebied voldoende mogelijk. Zo is er onlangs een audiovisuele oorlogsroute dwars door Hilversum bedacht door een jonge inwoner. De app is een combinatie van wandelen, luisteren en foto’s bekijken. Of maak een stadswandeling met behulp van een cultuurapp, die alle bezienswaardigheden en vaak ook de geschiedenis van gebouwen en beelden vermeldt. Geniet ten slotte tijdens tussenstops van een hapje of drankje, die vaak ook als suggestie in de app te zien zijn.

Uit de krant