Afbeelding
Archieffoto: Bastiaan Miché

Cel en TBS geëist voor steekpartij in Hilversum

Politie

HILVERSUM - Tegen een 39-jarige uit Den Dolder is acht maanden cel en TBS met voorwaarden geëist wegens een steekpartij vorig jaar april op de hoek van de Hilversumse Diepeweg en de Naarderstraat. Het slachtoffer waarmee de verdachte in een auto zat, liep steekwonden op in zijn borst, buik en handen.

De 39-jarige ontkent de man opzettelijk te hebben gestoken. Hij zegt wel dat hij hem een mes op zijn borst heeft gezet omdat de man hem geld moest betalen.

De officier die eerst een poging doodslag ten laste had gelegd, veranderde dat ter zitting na verklaringen van de verdachte in poging zware mishandeling. De man zit inmiddels al meer dan een jaar vast, maar wordt pas vrijgelaten na de uitspraak. Het is de bedoeling dat hij dan direct in een forensische psychiatrische instelling wordt geplaatst. Om die reden doet de rechtbank eerder uitspraak.

Schreeuwend
Bewoners van de Kapelstraat alarmeerden op die bewuste 25e april de politie toen zij een man schreeuwend en tierend door hun straat zagen lopen. De man zou daar terecht zijn gekomen, nadat hij op de hoek van de Naarderstraat en de Diepestraat na een ruzie uit een auto zou zijn gestapt.

De politie kon de verdachte aanhouden op het Koningshof en vond het gebruikte mes later in een prullenmand. De bestuurder van de auto had zich bloedend bij de shoarmatent op de hoek van de straat gemeld.

Coke
De verdachte verklaarde later een pakketje coke bij zich te hebben gehad dat de bestuurder van de auto van hem zou afnemen. Echter toen deze weigerde te betalen kregen de twee ruzie. Hij zou het mes op de borst van de man hebben gezet om het geld te krijgen.

Daarop zou het slachtoffer gas hebben gegeven waardoor er een steekwond zou zijn ontstaan. Ook zou het slachtoffer daar daarna het mes hebben weggeslagen waardoor hij een snijwond aan zijn gezicht en hand opliep.

Stoornis
De verdachte heeft in zijn jonge jaren forensische psychiatrische begeleiding gehad en was op het moment van het incident in De Wier in Den Dolder in begeleiding vanwege een psychiatrische stoornis. Hij gaf aan weer graag opgenomen te willen worden om af te maken waar hij mee bezig was.

Volgens het onderzoek in het Pieter Baan Centrum moet dat in een juridisch kader omdat het de laatste keer mis is gegaan en de verdachte volledig ontspoorde. Wel waren zij zeer positief over de wijze waarop hij zich tijdens het onderzoek opstelde.

De man wil zelf liever op vrijwillige basis aan zijn problematiek werken: ,,Ik ben niet geestelijk gehandicapt en ken mijn verantwoordelijkheden.''

Uitspraak donderdag 17 mei.

Uit de krant