Broertjes: 'Meldplicht zou jaarwisseling veiliger kunnen maken'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Opnieuw is er in het centrum de vuurwerkvrije zone.
Opnieuw is er in het centrum de vuurwerkvrije zone. (Foto: Bastiaan Miché)

Broertjes: 'Meldplicht zou jaarwisseling veiliger kunnen maken'

  Politie

HILVERSUM - "De burgemeester is in principe voor maatregelen die bijdragen aan een veiliger jaarwisseling. Dat geldt ook voor deze maatregel. Een structurele oplossing zou een landelijk vuurwerkverbod op knalvuurwerk zijn, maar dat heeft het niet gehaald. De bal ligt nu bij de gemeenten. Dit is een mogelijke maatregel die de gemeenten zou kunnen helpen de jaarwisseling veiliger te maken."

Dat meldt een woordvoerder van burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum op het pleidooi van de politie om de bestuurlijke maatregel van een meldplicht meer toe te passen. Dit moet voorkomen dat raddraaiers tijdens de jaarwisseling de straat op gaan.

Bij het betaald voetbal is deze maatregel al gebruikelijk. "Als bestuurders hiertoe overgaan, zou dat geweldig zijn. Dan zijn die lui van de straat tijdens de viering van oud en nieuw", aldus Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politie Ambtenaren en bovendien ook raadslid namens de VVD in Hilversum.

Nog niet eerder is de meldplicht tijdens de jaarwisseling in Hilversum toegepast. Dat geldt wel voor de (twee) vuurwerkvrije zone(s). Tijdens de jaarwisseling mag er in het centrum opnieuw geen knal- én siervuurwerk worden afgestoken.

Tekst gaat verder onder deze afbeelding.

De vuurwerkvrije zone(s) in het centrum.

Daarnaast start Hilversum een proef met vrijwillige vuurwerkvrije zones. Bewoners kunnen zelf afspraken maken in de wijk, buurt of straat over de vrijwillige vuurwerkvrije zones. Er wordt dus geen extra handhaving ingezet. Wel biedt de gemeente ondersteuning. Welke ondersteuning de gemeente levert, hangt af van de vraag van de bewoners. Die inzet kan verschillen van het leveren van borden waarmee de vrijwillige vuurwerkvrije zone wordt aangegeven tot het leveren van oliedrums.

Afgelopen zomer al riep de burgemeester inwoners op om - mocht daar behoefte aan zijn - deel te nemen aan de vrijwillige vuurwerkzone in hun wijk of straat. Een aantal bewoners heeft gereageerd op de oproep en aangegeven belangstelling te hebben. "We zijn op dit moment in gesprek met verschillende buurtbewoners, maar de gesprekken zijn nog niet in het stadium dat we al concreet wijken en buurten kunnen noemen", aldus een woordvoerder.

 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>