Afbeelding
Foto's: Bastiaan Miché
Video

Protest tegen Zwarte Piet en Sinterklaasjournaal op Media Park

Politie

HILVERSUM - Tegenstanders van Zwarte Piet hebben maandag actie gevoerd in de traverse over het spoor bij station Hilversum Media Park. Doel van de vooraf onaangekondigde actie is om het Sinterklaasjournaal van de NTR, dat vanavond weer begint, zover te krijgen om de traditionele Zwarte Piet te vervangen voor een andere Piet. 

De betogers, volgens het platform No To Racism zestig, hadden spandoeken met teksten als 'NTR Komt niet over de Brug' en 'Zwarte Piet is Racisme'. De groep deed dit uit onvrede over het feit dat de NTR nog steeds Zwarte Pieten in het Sinterklaasjournaal laat optreden. "Het Sinterklaasjournaal is beeldbepalend voor het uiterlijk van Sint en Piet door heel Nederland", aldus No To Racism op Facebook. "Talloze instituten en honderdduizenden schoolkinderen kijken jaarlijks naar het Sinterklaasjournaal. Al jaren vertraagt de NTR de afschaffing van Zwarte Piet. Daarom vertragen de activisten nu medewerkers van de NTR op weg naar hun werk."

Zoals bekend is de traverse (of Kijkbuis) dé route vanaf het station naar het Media Park. Veel medewerkers moesten daarom tien minuten omlopen. De opgeroepen politie greep vervolgens in en zorgde ervoor dat de medewerkers weer via de normale route naar hum werk konden. Het protest duurde pakweg een halfuur, zegt een politiewoordvoerder. Zij zegt dat er pakweg dertig betogers waren. Er is niemand aangehouden. Inmiddels is de rust op het station en het Media Park weer teruggekeerd.

Zie hier de reactie van de NTR


Uit de krant