Politiek: 'Broertjeseffect' zichtbaar in veiligheidsplan
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
In Ankeveen werd vorige week een groot drugslab ontdekt.
In Ankeveen werd vorige week een groot drugslab ontdekt. (Foto: Bastiaan Miché)

Politiek: 'Broertjeseffect' zichtbaar in veiligheidsplan

  Politie

HILVERSUM - Een mooi compact plan met prachtige doelen en heldere acties waarin goed te zien is dat Hilversum zeven jaar Pieter Broertjes achter de rug heeft. Dat is de conclusie van een ruime meerderheid binnen de Hilversumse politiek over het nieuwe integraal veiligheidsplan (IVP) 2018-2022. Olaf Streutker van het CDA sprak van een 'Broertjeseffect'.

Ruud Verkuijlen van de VVD, zelf werkzaam bij de politie, constateert dat Hilversum grip heeft gekregen op bijvoorbeeld het uitgaansgeweld en het dalende aantal inbraken. Ook is er enthousiasme over nieuwe maatregelen in het plan, zoals extra boa's, de strijd tegen drugsoverlast en ondermijning en het aanpakken van verkeersknelpunten.

Maar er zijn ook zorgen. Die komen vooral vanuit de SP. Zo vraagt fractievoorzitter Bianca Verweij zich af hoe Broertjes al die ambities wil financieren. Slechts drie miljoen voor al die uitdagingen is wel erg mager, is haar stelling. "Wat ik mis is een begroting. Waar worden dingen van betaald? Als ik alles bij elkaar optel, kom ik boven die drie miljoen uit."

Verweij wil daarom dat Broertjes de uitgaven inzichtelijk maakt. De burgemeester zelf heeft echter weinig trek in deze volgens hem tijdrovende klus, tenzij een meerderheid binnen de raadscommissie Economie en Bestuur dit wél wenst. Zover komt het echter, met name doordat D66 uiteindelijk tegenstemt, niet.

Ondanks de vele complimenten hebben ook de andere partijen zorgen en vragen over het nieuwe IVP. Bijvoorbeeld over het feit dat 16 procent van alle Hilversummers slachtoffer is van criminaliteit, de jeugdaanpak én (het gebrek aan voldoende) wijkagenten. Ook is de term 'ondermijning' volgens bijvoorbeeld Verkuijlen en ook Olaf Streutker van het CDA te vaag en bij te weinig mensen bekend. Terwijl het probleem van georganiseerde misdaad echt wel speelt in deze regio, bleek ook wel vorige week bij de ontdekking van een groot drugslab in Ankeveen.

En ook op het gebied van communicatie naar de burgers toe verwacht de politiek meer. De ook bij de discussie aanwezige teamchef Gijs Wieringa van de Politie Gooi Zuid (Hilversum en Wijdemeren) geeft daarop toe dat het korps meer wil gaan communiceren op bijvoorbeeld social media.

Ook Broertjes geeft toe dat er nog veel werk te verrichten is. Op veel punten (uitgaansgeweld bijvoorbeeld) is al veel verbeterd, maar er is nog genoeg ruimte voor verbetering, beseft ook de burgemeester. Daarom is nu de tijd gekomen om samen met de politie die kwaliteitssprong te maken.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>