De vrouw die het horloge betaalde.
De vrouw die het horloge betaalde. Foto: Politie

Hilversummer (65) slachtoffer van phishing: schade 8100 euro

Politie

HILVERSUM - Een 65-jarige Hilversummer is afgelopen zomer het slachtoffer geworden van phishing, ook wel oplichting via e-mail. Het uiteindelijke schadebedrag: 8100 euro. Dat meldt de politie vandaag. 

De man kreeg in juni een valse e-mail waarin wordt gevraagd om zijn bankpas op te sturen naar een adres en op een website zijn pincode in te voeren. Enige tijd later, wanneer een bankmedewerker van de afdeling fraudezaken de man belt, blijkt dat het foute boel is.

Er is namelijk bij een exclusieve juwelierszaak in Amsterdam een peperduur horloge (6900 euro) met de pas van de man betaald. Daarnaast is er nog eens voor 1200 euro aan bitcoins gekocht. 

De vrouw die het dure horloge heeft gekocht, staat op beeld. Zij heeft een donkergetinte huidskleur, een gezet postuur en zwart haar dat ze droeg met een knot. Verder droeg ze een zwart shirt, had een blauwe spijkerbroek aan met scheuren, oorknopjes in en een zonnebril op met metalen montuur.

De e-mailtjes die oplichters versturen lijken ontzettend veel op echte e-mailtjes en de pagina's waar de linkjes naar toe leiden lijken ook erg op de echte website van de bank, meldt de politie. "Maar geen enkele bank zal per mail vragen om je pas op te sturen of om je pincode ergens in te vullen. Wees alert als je zo'n mailtje krijgt, gooi het weg en klik nergens op. Als je twijfelt of het echt of nep is, bel dan met je bank en vraag het na."

Uit de krant