Kick Out Zwarte Piet: bezwaar tegen burgemeesters Hilversum en Weesp
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De demonstranten in Hilversum op 17 november.
De demonstranten in Hilversum op 17 november. (Foto: Bastiaan Miché)

Kick Out Zwarte Piet: bezwaar tegen burgemeesters Hilversum en Weesp

  Politie

HILVERSUM - De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) dient bij de burgemeesters van acht gemeenten, waaronder Hilversum en Weesp, bezwaar in. Aanleiding zijn 'de verschillende beperkingen die de demonstranten werden opgelegd tijdens (gepoogde) demonstraties tegen zwarte piet'.

Dat meldt de actiegroep in een persverklaring. De demonstraties vonden plaats in het weekend van 17 en 18 november tijdens de verschillende sinterklaasintochten. In acht van de veertien gemeenten waar demonstraties waren, is bezwaar ingediend. Naast Hilversum en Weesp gaat het om de gemeenten Zwolle, Leeuwarden, Tilburg, Den Helder, Den Haag en Rotterdam.

Bedreigd en belaagd
"De actiegroep Kick Out Zwarte Piet meldt is erg geschrokken van alle geweld en haat die KOZP-demonstranten dit jaar te verduren kregen", aldus KOZP in een persverklaring. "Vreedzame demonstranten van KOZP zijn bedreigd en belaagd door voorstanders van zwarte piet. Het demonstratierecht is op vele plekken weer geschonden."

Het beeld dat hooligans, als pro-zwarte pietbetogers, de boosdoener van het geweld waren, is volgens KOZP niet terecht. "Burgemeesters en politie hebben op grote schaal gefaald om het demonstratierecht te beschermen, en hebben door niet adequaat op te treden soms zelfs bijgedragen aan de agressie jegens vreedzame demonstranten."

KOZP zet de juridische stappen omdat veel gemeenten vooralsnog vasthouden aan zwarte piet. "Zolang gemeenten en intochtcomité's de klachten uit de samenleving tegen zwarte piet negeren, zijn vreedzame demonstraties onvermijdelijk, juist daar waar het racisme wordt gevierd. Protesteren tijdens de Sinterklaasintocht blijft een noodzakelijk en effectief middel om dialoog en verandering op gang te brengen."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>