Schade oud en nieuw hoger dan in 2018
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
23 afvalbakken zijn vernield door vuurwerk tussen 29 december en 3 januari.
23 afvalbakken zijn vernield door vuurwerk tussen 29 december en 3 januari. (Archieffoto: Bastiaan Miché)

Schade oud en nieuw hoger dan in 2018

  Politie

HILVERSUM - De totale schade aan gemeentelijke eigendommen in Hilversum bedraagt na deze jaarwisseling 18.914 euro. Dat is ruim 3.000 euro meer dan in 2017 (15.700), zo laat burgemeester Pieter Broertjes weten. 

In de periode van 29 december tot en met 3 januari zijn 23 afvalbakken vernield door vuurwerk (8.125 euro schade). In diezelfde periode is het Cruijff Court aan de Stephensolnaan kapot gemaakt. De brand die daar woedde heeft een geschatte averij van 5.000 euro. Daarnaast is hier ook het hekwerk gesloopt; een kostenpost van 200 euro.

Verder is er voor 750 euro schade aan parkeermeters. Vier vernielde verkeersborden leveren een kostenpost op van bijna 400 euro en daar komt nog eens een defect geraakt verkeerslicht op de Vaartweg bij (1.400). Met de BTW van zo'n 3.000 euro kost het Hilversum 18.914 euro. De gemeente heeft donderdag 3 januari een zogeheten bulkaangifte gedaan bij de politie door de schaderegisseur. 

Herbezinning
De komende maand wordt de jaarwisseling met alle betrokken partijen besproken en kijkt men alvast vooruit naar de volgende oud en nieuw. Broertjes schrijft dat hij ondanks het relatief rustige verloop in Hilversum, zoals hij op nieuwjaarsdag aangaf, hij zich sterk blijft maken voor een landelijk verbod op knalvuurwerk en 'een herbezinning op hoe we oud en nieuw vieren'. "Zoals het nu gaat, is het niet vol te houden: ieder jaar is er veel schade en veel inzet nodig om de viering van de jaarwisseling in goede banen te leiden."

Omdat het echter nog wel even lijkt te gaan duren voordat er een landelijk verbod komt op vuurwerk, kijkt de burgemeester nu vooral naar alternatieven. "Zo kijk ik met een schuin oog naar Amsterdam, waar ze het principe van de vuurwerkvrije zones omdraaien. In de stad mag geen vuurwerk worden afgestoken, behalve in speciaal daarvoor aangewezen zones."

Vrijwillige vuurwerkvrije zones
Tijdens de afgelopen jaarwisseling waren er al wel vijf vrijwillige vuurwerkvrije zones in Hilversum. Daarbij maakten de bewoners zelf afspraken en werd geen handhaving ingezet. Wel biedt de gemeente ondersteuning, bijvoorbeeld doordat boa's de zones meenemen in hun ronde. Het ging om de volgende straten/buurten: kinderboerderij het Hertenkamp (zie foto hieronder), de Lieven de Keylaan–Floris Vosstraat, omgeving van de Kroonlaan- Witte Kruislaan, Rita Reijshof en de Da Costalaan. 

Of deze pilot met vuurwerkvrije zones een succes was, wordt eveneens binnenkort duidelijk. Dat hangt in grote mate af van hoe de bewoners de proef hebben ervaren, aldus Broertjes. "Hun ervaringen en reacties nemen we mee in de evaluatie. Ook beoordelen we in de evaluatie of de jaarwisseling in deze vrijwillige vuurwerkvrije zones
veilig is verlopen."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>