Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Acht incidenten met Hilversumse boa's in twee jaar tijd

Politie

HILVERSUM - Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Hilversum hebben in 2017 en 2018 bij elkaar acht keer te maken gehad met verbale of fysieke agressie. Eén keer is er aangifte gedaan. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders (B&W) op vragen van de lokale SP. 

De socialisten waren in de pen geklommen naar aanleiding van een item van de NOS over een Hilversumse boa Ismael. Hij geeft daarin aan graag een wapen te dragen. De SP was benieuwd naar de reactie van B&W. 

Gezamenlijke acties
In een uitgebreide beantwoording schrijven B&W dat regelmatig wordt beoordeeld of de handhavers 'voldoende toegerust zijn om veilig en effectief op te treden'. Verder zijn er verschillende opleidings- en trainingsvormen. "Ook proberen we goede afspraken te maken met de politie over gezamenlijke acties en ondersteuning. Verder rusten we onze boa's uit met veiligheidsmaatregelen zoals handboeien en hebben ze portofoons waarmee snel contact kan worden gelegd met de meldkamer en andere collega's."

In Hilversum is het takenpakket van boa's de voorbije jaren toegenomen. Zo houden zij zich tegenwoordig bezig met het thema jeugdoverlast, drank- en horecaboa's in het uitgaansgebied en sinds vorig jaar is er een boa die zich volledig bezighoudt met het thema Ondermijning. Ook komen de handhavers in aanraking met personen met verward gedrag. "De boa's zelf hebben ook een professionele ontwikkeling doorgemaakt. De hedendaagse boa is zelfbewuster en is in staat om de beschikbare bevoegdheden optimaal in te zetten, bijvoorbeeld in het overgaan op aanhoudingen."

Minister van Veiligheid en Justitie
Momenteel telt Hilversum elf boa's Openbare Ruimte. Of zij geweldsmiddelen (wapenstok, pepperspray) mogen gebruiken - en zo ja, welke - bepaalt de Minister van Veiligheid en Justitie. Het college ziet liever dat dit lokaal moet worden besloten. "Tegelijkertijd is er op dit moment geen concrete aanleiding om het aantal geweldsmiddelen voor de Hilversumse boa's uit te breiden. Maar mocht dat veranderen, dan willen wij daar flexibel en snel mee om kunnen gaan."

Van de acht incidenten in 2017 en 2018 met boa's was er sprake van verbale agressie en het dreigen met fysieke agressie. In drie gevallen is er ook daadwerkelijk sprake geweest van fysieke agressie, schrijven B&W. De incidenten zijn zowel geregistreerd als geëvalueerd met de boa's. 

Nazorgbeleid
Op de vraag of er een nazorgbeleid is voor boa's die te maken krijgen met incidenten, is het antwoord: "De gemeente Hilversum voert een actief beleid om agressie en geweld tegen haar medewerkers te voorkomen. Het beleid is erop gericht dat medewerkers met een publieke taak hun taak altijd veilig kunnen uitvoeren."

Uit de krant