OM: 'Bewezen dat Emanuels jongen mishandelde'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

OM: 'Bewezen dat Emanuels jongen mishandelde'

  Politie

HILVERSUM - Tegen oud-eigenaar van ijssalon 't Perronnetje in Hilversum Gilly Emanuels is woensdag 120 uur werkstraf geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. De officier van justitie achtte bewezen dat de Surinaamse op die bewuste zomerdag in 2017 een jongen uit het niets mishandelde.

Na een uur had de rechtbank Utrecht een nieuwe zaal geregeld voor het overweldigende aantal sympathisanten dat op de zaak was afgekomen. Gilly Emanuels werd in augustus 2017 belaagd door een groep hangjongeren op de Kleine Drift en werd stijfgescholden met racistische teksten. Zij stond die ochtend haar auto uit te laden voor haar zaak. Haar 3-jarig zoontje stond bij haar.

Getreiterd
Al maanden werd ze getreiterd en gesard door een groep hangjongeren. Toen zij die ochtend een mandarijn tegen haar hoofd kreeg van een van de drie, was de maat vol.
Emanuels verklaarde dat zij vooral angst had dat haar kind iets werd aangedaan. "Ik pakte een stok om die jongens te waarschuwen, niet om te slaan."

Striemen
Uit onderzoek blijkt dat een van jongens striemen op zijn armen had en een wondje in zijn nek. Daar zou Emanuels hem gekrabd hebben. Ook zou ze hem in het gezicht geslagen hebben.

Geëmotioneerd
Emanuels toonde zich woensdag in een opmerkelijk stille zaal geëmotioneerd. Ze heeft haar goedlopende zaak aan de Kleine Drift al enige tijd terug opgegeven en is weggegaan uit Hilversum. "Ik probeer in Abcoude een nieuw bestaan op te bouwen.''

Aangehouden
Overigens was Emanuels niet alleen 'dader' woensdagmiddag, maar ook slachtoffer. Ook de strafzaak tegen de jongen die op die 17 augustus 2017 beledigende en racistische teksten zou hebben geroepen tegen Emanuels stond op de agenda. De rechtbank heeft de strafzaak op verzoek van haar advocaat Richard Korver aangehouden. Dat is de derde keer dat de zaak wordt verdaagd.

Haatzaaien
De advocaat vroeg om opschorting omdat hij een artikel-12-procedure is gestart om het OM alsnog te dwingen tot een uitbreiding van de tenlastelegging. Korver vindt dat de man vervolgd moet worden wegens discriminatie en haatzaaien.

Afwachten
De rechtbank wees het verzoek toe, omdat wanneer de zaak tegen de man zou worden afgedaan hij niet opnieuw voor dat feit kan worden vervolgd. Om dat te voorkomen vindt de rechtbank het zinvol om de beslissing van het hof af te wachten.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>