Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Gilly Emanuels: 'Mijn kind stond erbij'

Politie

HILVERSUM - Tegen de voormalig eigenaresse van de ijssalon 't Perronnetje aan de Hilversumse Kleine Drift, de 38-jarige Gilly Emanuels, is een werkstraf van 120 uur waarvan 60 uur voorwaardelijk geëist. Zij zou een van de hangjongeren die haar op 17 augustus 2017 zouden hebben belaagd met een mandarijn en haar daarna zou hebben uitgescholden met racistische teksten, hebben mishandeld. Tijdens de behandeling van de zaak waren zo'n honderd sympathisanten van Emanuels aanwezig.

Op die bewuste zomerdag staat Emanuels samen haar driejarige zoontje voor de deur van haar ijssalon. Er zou toen iets tegen haar nek zijn gegooid. Het blijkt een mandarijn te zijn. Ze ontsteekt in woede, stuurt haar zoontje naar binnen en pakt een stok waar een dweil aan hangt. Tijdens de zitting woensdag verklaart ze dat ze het zat was. “Mijn kind stond erbij.”

Al vanaf 2016 heeft ze voortdurend last van hangjongeren voor haar winkel. En zij niet alleen. Ook andere ondernemers en buurtbewoners klagen steen en been over de jongeren. Ze maken rotzooi, lawaai en Emanuels heeft last van vaak racistische teksten die de jongens tegen haar roepen. Ook krijgt zij een keer een steen door de ruit en ligt er een met poep besmeurde Surinaamse vlag voor haar deur.

De politie doet naar de zin van buurtbewoners en ondernemers veel te weinig aan het probleem. Dit keer, nu haar zoontje bij haar is, wordt het Emanuels te veel. Ze loopt met de stok richting de jongens die op hun vertrouwde bankje aan de Kleine Drift zitten.

Een getuige vertelt later dat de jongens schrikken van de woedende Emanuels. Er ontstaat een worsteling als een van de jongens de stok probeert af te pakken. Hij zou striemen aan zijn armen oplopen. Daarnaast zou Emanuels hem een klap in zijn gezicht hebben gegeven en zou hij in de nek gekrabd zijn.

Emanuels kan het zich niet herinneren: “Dat weet ik niet meer. Ik ben niet bewust met die stok op hun afgegaan om ze te slaan. Ik wilde ze waarschuwen.” De jongens zouden racistische teksten roepen.

Het Openbaar Ministerie ziet het anders. De jongeren zijn vanuit het niets belaagd voor iets waar ze niets mee te maken hadden. “Ik noem dat eigenrichting. En dat kan niet.” Volgens een getuige gooit een derde de mandarijn en zien de twee jongens op de bank helemaal niet wat er gebeurt. Daarop zou Emanuels de zich nergens van bewust zijnde jongens met een stok te lijf zijn gegaan, aldus het Openbaar Ministerie.

De advocaat van Emanuels, Richard Korver, gebruikt grote woorden tijdens de zitting en spreekt over geïnstitutionaliseerd racisme van het Openbaar Ministerie. Hij vindt dat zijn cliënt ontslagen moet worden van rechtsvervolging. Vooral omdat het OM geen van de jongens wil vervolgen voor discriminatie. Zo zou het OM de gemeente hebben aangespoord om in deze zaak niet in bet openbaar over discriminerende teksten te spreken maar over beledigingen.

Korver is bij het bof een artikel 12 procedure gestart. De enige van de drie hangjongeren die vervolgd wordt wegens de racistische teksten die hij zou hebben geroepen, moet volgens de raadsman ook vervolgd worden voor discriminatie en aanzetten tot haat. Het OM heeft hem belediging ten laste gelegd. Zijn zaak zou worden behandeld voor de strafzaak tegen Emanuels maar werd aangehouden.

De rechtbank wijst het verzoek van Korver toe omdat wanneer de zaak tegen de 19-jarige verdachte zou worden afgedaan hij niet opnieuw voor dat feit kan worden vervolgd. Om te voorkomen dat dat gebeurt, vindt de rechtbank het zinvol de beslissing van het hof af te wachten.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.


 

Uit de krant