Afbeelding
Foto's: Bastiaan Miché

Schrik na brand Pauwenstraat: 'We dachten dat het ging instorten'

Politie

HILVERSUM - De schrik zit er bij omwonenden goed in donderdagmorgen, een paar uur na de brand in de compleet uitgebrande woning aan de Pauwenstraat. Maar opluchting is er ook. "Het leek even over te slaan. Gelukkig gebeurde dat niet."

Dat zegt een iets verderop wonend echtpaar op het moment dat de rust weliswaar is teruggekeerd in de wijk, maar medewerkers van Liander, de gemeente en de stanklucht de brand van een paar uur daarvoor verraden. "We hoorden een herrie, dachten eerst dat iemand de vuilnisbak naar buiten bracht. Maar ja, toen zagen we de vlammen", zeggen zij. "We dachten dat het ging instorten."

Twaalf voertuigen
De brandweer werd om 22.58 uur opgeroepen en had al gauw door dat het om een grote brand ging, zegt een woordvoerder. Uiteindelijk stonden er twaalf voertuigen - van verschillende formaten - van de brandweer in de kleine straatjes die de buurt kenmerkt. Brandweer uit Hilversum, Loosdrecht en 's-Graveland was ter plaatse "Binnen een half uur was al duidelijk dat het pand verloren zou gaan", aldus de zegsman.

Rond 2.35 uur konden de brandweerlieden weer naar huis. Wel moest er de volgende ochtend rond 9.30 uur nog een tankautospuit naar de vrijstaande woning komen voor nabluswerk. Dat was rond 10.15 uur klaar. De oorzaak is nog niet duidelijk. De volgens bewoners pakweg 35 tot 40-jarige bewoner had op tijd zijn woning verlaten. Hij zou momenteel bij zijn vriendin verblijven. 

Tekst gaat onder foto verder.

Ook Tanja Schelfhout, die vijftig meter verderop in de Sint Vitusstraat woont, kijkt terug op een 'best heftige' nacht. "Wij zaten een filmpje te kijken en toen zagen we de sirene in de wijk. En als je dan dan vlammen boven dat dak zie, dan schrik je. We waren bang dat het oversloeg. Er staan hier zoveel auto's en huizen."

Klein wonder
Dat de brand niet verder is gekomen dan die ene woning, mag gerust een klein wonder heten. De matige wind stond ook precies de goede kant op, zodat andere huizen geen schade op liepen. Wel zaten vele huishoudens zonder stroom en moest bijvoorbeeld de bewoonster die schuin achter het getroffen pand woont door Schelfhout worden opgevangen. (lachend) "Kon ze even naar het toilet."

Tekst gaat verder onder foto.

Wat opvalt aan de Sint Vitusstraat en  Pauwenstraat is dat deze straten net buiten het gereguleerd parkeergebied liggen en automobilisten hier niet hoeven te betalen. Het gevolg: er is nauwelijks een parkeerplek te vinden en de auto's die er wel staan - vaak van mensen die verderop wonen maar niet willen betalen - staan niet altijd even keurig geparkeerd.

Een geparkeerde motor op de hoek Sint Vitusstraat/Pauwenstraat zou daar puur staan om te voorkomen dat er een automobilist zijn of haar wagen parkeert en niemand meer de hoek op kan. Rond 23.00 uur, als iedereen thuis is, is het dus helemaal kommer en kwel. Volgens het eerder genoemde echtpaar was het voor de brandweer daarom een hele klus om de getroffen woning te bereiken. "De ladderwagen kon de bocht niet nemen."

De brandweerwoordvoerder wil zich niet met die discussie bemoeien. "Dat moeten de bewoners met de gemeente bespreken", zegt hij. "Dit is nu eenmaal een kleine straat en die zijn altijd lastig voor ons."

Uit de krant