Zeven jaar cel en TBS geëist voor neersteken huisarts
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Archieffoto: Bastiaan Miché

Zeven jaar cel en TBS geëist voor neersteken huisarts

  Politie

LOOSDRECHT - Tegen de 34-jarige Loosdrechter die vorig jaar augustus huisarts Willem Stronck in zijn praktijk aan de Eikenlaan in Loosdrecht te lijf ging met een scherp voorwerp waardoor hij levensgevaarlijk gewond raakte, is zeven jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist.

Volgens de officier van justitie, die poging doodslag ten laste legde, heeft de man volkomen uit het niets vijf keer met een mes gestoken. Advocaat A. de Groot van de Loosdrechter trekt dat in twijfel. Volgens de raadsvrouw heeft haar cliënt met een tas geslagen maar niet bewust gestoken.

Het is aan de voorbijfietsende scholier te danken dat de arts niet dood is gebloed. De 17-jarige plaatsgenoot sprong direct door het open raam toen hij iemand hoorde schreeuwen. Hij trof daar de gewonde huisarts. De patiënt vluchtte daarop naar buiten. Snel daarna werd hij aangehouden.

Tijdens de rechtszaak sprak de Loosdrechter weinig. Hij zei zich bijna niets meer te kunnen herinneren. Wel wist hij dat hij een tas bij zich had, maar niet of daar een mes in had gezeten. Ook wist hij niet waar de tas was gebleven. En daarmee blijft het onduidelijk waarmee de man de dokter heeft aangevallen. Volgens de officier moet het een mes zijn geweest omdat het letsel daarp wijst en een getuige in de wachtkamer de dokter had horen zeggen dat de aanvaller een mes bij zich had.

Stronck werd aangevallen nadat hij een kwartier met de patiënt had gesproken over zijn problemen. De man is verslaafd en zou een psychische stoornis hebben. Tijdens het spreekuur zou de huisarts hem diverse oplossingen hebben aangereikt maar het woord 'begeleid wonen' zou de man getriggerd zijn. Hij wilde dat niet.

Daarop zou hij met de tas stekende bewegingen hebben gemaakt waardoor de huisarts in zijn hals, rug en been werd geraakt door een scherp voorwerp. Al eerder gooide deverdachte de ruiten van het gemeentehuis in omdat hij naar eigen zeggen te weinig hulp kreeg.

De huisarts werd direct na de steekpartij naar het ziekenhuis overgebracht, al tijdens de rit in de ambulance werd hem bloed toegediend. Daarop is hij geopereerd. In zijn slachtofferverklaring benadrukte de dokter -die ruim 2100 patiënten in Loosdrecht en omgeving heeft- dat hij aan PTSS lijdt en ogenschijnlijk goed opknapt. "Maar het is een heel dun ijslaagje." 

Het feit dat de man volkomen uit het niets op de hem heeft ingestoken maakt dat hij zijn werk nog steeds niet kan uitoefenen. Maar hij is ook kwaad op de verdachte en zit met veel vragen. "Waarom moest ik dood? Meneer, ik wilde u helpen. Waarom heeft u mij dit aangedaan?" 

Stronck eist 40.000 euro smartengeld. Volgens zijn advocaat N. Bastiaans is de hoogte van het bedrag vastgesteld om erkenning, verontschuldiging en genoegdoening tot uitdrukking te laten komen.

De rechtbank doet op 7 mei uitspraak.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>