Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Cel en TBS voor steekpartij bij arts Loosdrecht

Politie

LOOSDRECHT - Vijf jaar en TBS met dwangverpleging. Dat heeft de rechtbank Lelystad als straf opgelegd aan de 34-jarige Loosdrechter die vorig jaar augustus huisarts Willem Stronck in zijn praktijk aan de Eikenlaan in Loosdrecht te lijf ging met zeer waarschijnlijk een mes waardoor hij levensgevaarlijk gewond raakte. De officier eiste twee weken geleden zeven jaar cel en TBS met dwangverpleging.

De rechtbank acht poging doodslag bewezen en vindt dat de man een zeer ernstig feit heeft gepleegd omdat hij zinloos geweld heeft gebruikt tegen een hulpverlener. "De huisarts wilde de verdachte alleen maar helpen." De celstraf is lager dan de officier heeft geëist omdat de rechtbank vindt dat de man snel geholpen moet worden. Ook heeft zij naar andere soortgelijke strafzaken gekeken.

Het is aan de voorbij fietsende scholier te danken dat de arts niet dood is gebloed. De 17-jarige plaatsgenoot sprong direct door het open raam toen hij iemand hoorde schreeuwen uit een pand aan de Eikenlaan. Eenmaal binnen trof hij de zwaargewonde huisarts die vijf keer was gestoken en hevig bloedde. De patiënt vluchtte daarop naar buiten. Snel daarna kon hij worden aangehouden.

De huisarts werd direct na de steekpartij naar het ziekenhuis overgebracht, al tijdens de rit in de ambulance werd hem bloed toegediend. Daarop is hij geopereerd. In zijn slachtofferverklaring benadrukte de dokter -die ruim 2100 patiënten in Loosdrecht en omgeving heeft- dat hij aan PTSS lijdt en ogenschijnlijk goed opknapt. "Maar het is een heel dun ijslaagje." De rechtbank heeft een 25.000 euro smartengeld toegewezen aan Stronck. Hij
had 40.000 euro gevorderd.

De Loosdrechter ontkende tijdens de zitting dat hij bewust op de huisarts heeft ingestoken. Hij kon zich niets meer herinneren van de gebeurtenis en wist niet of er een mes in zijn tas had gezeten. Het gebruikte steekwapen is nooit gevonden. De man had veel problemen en zocht hulp bij de huisarts. Al eerder gooide de man de ruiten van het gemeentehuis in omdat hij naar eigen zeggen te weinig ondersteuning kreeg.

Uit de krant