De moestuinen met op de achtergrond de container.
De moestuinen met op de achtergrond de container. Foto's: Bastiaan Miché

Jongerenontmoetingsplek in Hilversum-Zuid hoofdpijndossier

Politie

HILVERSUM - Hoe nu verder met de jongerencontainer aan de Diependaalselaan? Dat is de vraag na de brand van zaterdag. De tuinders ernaast zijn de ellende zat.

De materiële schade aan de moestuinen van Skip Valley (Community Garden), onderdeel van Urban Farming 035, is er na de brand van afgelopen zaterdag, maar lijkt in het niets te vallen bij de psychische schade die er is onder de tuinders. "Je probeert iets moois neer te zetten en dat wordt telkens vernield", aldus Rigo Stegeman namens het inwonersinitiatief.

Afgelopen zaterdagmorgen waren de tuinders op het complex aan de Diependaalselaan niet voor het eerst de dupe van vernielingen. Dit keer ging het zelfs zover dat de ernaast gelegen jongerencontainer, door de gemeente gerealiseerd, in brand was gestoken. Er is nog niemand aangehouden, aldus een politiewoordvoerder woensdag.

En een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de container voorlopig dicht is en de gemeente aangifte heeft gedaan van brandstichting. "Daarnaast gaat de gemeente evalueren of deze ontmoetingsplek op deze manier gehandhaafd zal blijven."

Wat Stegeman betreft komen de jongeren niet meer terug naar de toch wat afgelegen plek. Hij benadrukt dat jongeren een plek moeten hebben, maar bij deze locatie is de politie te optimistisch geweest, zegt hij. Veel tuinders zijn vanwege de overlast en vernielingen van de laatste maanden inmiddels gestopt.

Tekst gaat verder onder foto.

Het is niet voor het eerst dat er gedoe is rondom de jongerenontmoetingsplek. Ruim twee jaar terug ging het helemaal mis toen vandalen bijenkasten vernielden. De container ging daarom dicht, maar ging uiteindelijk toch weer open na veel overlastmeldingen in Hilversum-Zuid, bijvoorbeeld aan de Neuweg, aldus de woordvoerder van de gemeente. "Omdat de jongeren in de wijk aangaven behoefte te hebben aan een eigen plek, is besloten de container opnieuw te openen. Zowel politie als jeugdboa's hebben de gemeente hier positief over geadviseerd. De overlast in de wijk nam volgens de politie duidelijk af en de container werd druk bezocht door verschillende groepen jongeren. Helaas heeft de ontmoetingsplek ook jongeren aangetrokken die overlast veroorzaakten."

Inmiddels is de rust terug en hoopt Stegeman dat de tuinders weer het vertrouwen krijgen om, zoals hij zegt, hun ding te doen. "Het is flink uit de hand gelopen. Op deze locatie is het niet te doen. Mensen kunnen hier ongestoord hun gang gaan en hier 24 uur per dag controleren gaat niet."

Het is opvallende taal van Stegeman, die bij velen toch te boek staat als positief denkend persoon. Niet voor niets noemde hij de hangplek, die de container volgens velen is, een 'jongerenontwikkelplek'. Hij benadrukt dan ook dat de jongeren zeker een plek moeten krijgen, maar dan wel waar meer sociale controle is. Dat dit een lastige opdracht zal worden, beseft hij uiteraard. "We moeten zoeken naar een oplossing. Ook die jongeren hebben recht op een plek, maar voor deze locatie is de politie iets te optimistisch geweest. Van begin af aan heeft men achter de feiten aan gelopen."

Uit de krant