Achttien jaar celstraf geëist voor villamoord in Hilversumse Waldecklaan
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bastiaan Miché

Achttien jaar celstraf geëist voor villamoord in Hilversumse Waldecklaan

  Politie

HILVERSUM - De officieren van justitie hebben vandaag een gevangenisstraf van achttien jaar geëist tegen de 23-jarige verdachte van de moord op een 22-jarige vrouw in Hilversum. De moord vond plaats op 6 juli 2018 in de woning aan de Waldecklaan waar de jonge vrouw nog kort woonde.

Het slachtoffer werd op 9 juli dood gevonden in haar kamer met 27 messteken aan de voor- en achterzijde van haar lichaam, toegebracht in haar badkamer. Vermoedelijk was zij toen al enige dagen dood. Op 6 juli sprong een man voor een auto op de A27 in een poging zichzelf van het leven te beroven. Kort daarna werd hij in verband gebracht met de dood van de jonge vrouw. Op 16 juli werd hij aangehouden.

Het motief voor de moord is volgens het OM vermoedelijk de beëindiging van hun relatie. De vrouw had hem als klant leren kennen in een privéhuis in Rotterdam en uit hun contact was een relatie ontstaan. Op 6 juli appte ze een nichtje met wie ze goed bevriend was, dat de man al drie dagen bij haar was, dat hij haar irriteerde en dat hij zo weg zou gaan.

Vermoedelijk heeft hij dit appgesprek gelezen toen zij onder de douche stond, en heeft haar in woede doodgestoken. In de kleine badkamer kon zij geen kant op; vlak voor de deur van de badkamer stortte ze neer. Wat meespeelde is dat de man problemen had in zijn woonplaats Rotterdam en haar had gebruikt om onder te duiken.

Andere lezing
Zelf gaf hij een andere lezing. De vrouw zou hem opeens hebben aangevallen met een mes toen hij onder de douche stond. Hij pakte het mes af en uit noodweer stak hij haar dood. Daarna waste hij het bloed af, kleedde zich aan, nam diverse pillen en alcohol en verliet de woning. Het volgende wat hij zich kon herinneren was dat hij wakker werd in het ziekenhuis.

De officier toonde aan dat er geen onderbouwing is voor noodweer of noodweerexces. Dit op basis van een karakterschets van verdachte en slachtoffer, het gebruik van haar telefoon door de verdachte, de verwondingen en het aantreffen van het lichaam van de vrouw, het ontbreken van het wapen, de manier waarop haar pruik op de wastafel lag en het motief bij de verdachte. Ten slotte is er volgens een deskundige op het gebied van het geheugen sprake van geveinsd geheugenverlies.

Confrontatie opgezocht
De officieren vinden moord bewezen. Gezien de situatie voorafgaand aan het steken, kan geconcludeerd worden dat de verdachte al een tijd kwaad was dat hij weg moest. Hij heeft de confrontatie opgezocht, hij is met een mes de badkamer ingegaan waar zij stond te douchen en niet kon vluchten, hij heeft veelvuldig toegestoken.

Dit kan hem volledig worden toegerekend. Hij heeft niet mee willen werken met het persoonlijkheidsonderzoek, noch met de reclassering. "Als hij zijn verantwoordelijkheid niet neemt", concludeerde de officier van justitie, "moet gevreesd worden voor herhaling". Ook om deze reden eiste ze een gevangenisstraf van 18 jaar onvoorwaardelijk.

Zachtaardig
Ook de vordering van de nabestaanden moet worden toegewezen. De familie van de vrouw verliest met haar een lieve dochter en zus. Ze werd omschreven als vrolijk, maar ook kwetsbaar en goed van vertrouwen. Om de familie te ondersteunen liet iemand een usb-stick op haar graf achter waarin staat dat zij niet in staat was tot geweld. Ze was zachtaardig, kwetsbaar en geliefd.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>