Bo van de Kuinder:
Bo van de Kuinder: "Echt niet dat ik de situatie verkeerd heb ingeschat." Foto's: Bastiaan Miché

Jonge Hilversumse moet mogelijk maandenlang revalideren na aanrijding

Politie

HILVERSUM - De jonge Bo van de Kuinder is ernstig toegetakeld na een aanrijding op de Stationsstraat. De betrokken automobilist weigerde vervolgens te stoppen.

Naar omstandigheden gaat het oké, zegt zij, ze maakt 'kleine stapjes'. Maar ondertussen zit de 20-jarige Bo van de Kuinder noodgedwongen thuis, kan ze dus niet naar haar school of haar werk bij een kinderopvangorganisatie en is ze na de klapper van vorige week al honderden euro's kwijt aan medische kosten. "En ik ben ook maar een student."

Vorige week woensdag wilde Van de Kuinder samen met een oude schoolvriend wat drinken en bijkletsen bij MOUT. Het liep anders. Op weg daar naartoe stak ze zo rond 20.30 uur de Stationsstraat over bij de Groest. Vervolgens werd ze gegrepen door een - wat zij beweert - zilverkleurige Mercedes A-klasse. "Wat ik nog weet is dat de auto heel ver weg bij de drempel was. Ineens hoor ik de auto toeteren en voel ik een klap. Vervolgens geeft de auto vol gas en rijdt door."

(Tekst gaat verder onder foto)

Dat is het verhaal in een notendop. Wat mogelijk volgt is een maandenlang durende revalidatie. Dik drie uur verbleef zij direct na het ongeval in het ziekenhuis, voordat zij naar huis kon. "Mogelijk is mijn knie uit de kom geweest, maar is deze vermoedelijk door de val die ik maakte weer rechtgezet. Er is niks gebroken. Wel zijn waarschijnlijk mijn kniebanden of kruisbanden gescheurd", vertelt zij maandagavond. "Morgen (dinsdag, red.) ga ik opnieuw naar het ziekenhuis. Ik heb een speciale brace van mijn enkel tot aan mijn lies. En ja, voor de rest ben ik natuurlijk heel erg geschrokken."

Dinsdag in het ziekenhuis is de druk op het verband die er zat weggehaald. Het betekent in ieder geval dat Van de Kuinder zes dagen na de klapper voor het eerst weer kan douchen. "Mijn vader heeft mijn haar gewassen", lacht ze. Maar voor de rest hebben ze in het ziekenhuis niet veel kunnen doen. Komende dinsdag volgt een MRI-scan. Pas dan is er meer duidelijk. Die brace zit er voorlopig nog. Lopen doet ze op krukken.

En dat betekent voorlopig veel gedoe. De 20-jarige zit midden in haar examenperiode - de examens vinden plaats in Utrecht - en het is maar de vraag of zij steeds maar weer iemand kan vinden die haar naar de Domstad kan rijden.

Maar wat natuurlijk vooral steekt is dat de verantwoordelijke automobilist zichzelf nog altijd niet heeft gemeld of is gevonden door de politie. Heel boos op de bestuurder is Van de Kuinder niet. "Ik ben bereid erover te praten", zegt ze. "Ik zou zo graag willen weten waarom deze persoon doorreed en niet is gestopt."

Poging doodslag
Een dag na het ongeval deed de Hilversumse - nog enigszins in shock - telefonisch aangifte bij de politie. Vervolgens hoorde ze dagenlang niks. Inmiddels heeft Van de Kuinder, nadat ze zelf maar op onderzoek uitging, dankzij de camera van de op de Stationsstraat gevestigde MH Shop kunnen terugzien hoe de auto haar met de rechter voorzijde raakt en vol gas doorrijdt. "Je zou kunnen denken aan poging doodslag", aldus het slachtoffer. "Echt niet dat ik de situatie verkeerd heb ingeschat. Hij ziet me, anders toeter je niet. En hij reed veel te hard. Je mag er maar dertig, maar ook omstanders vertelden me dat hij zeker vijftig reed. En op de beelden lijkt het net of hij op me instuurt. Je ziet hem ook niet remmen."

Gezien de beelden en de meerdere getuigen lijkt het voor de politie niet al te lastig om de zaak op te lossen. Schokkend is daarom de brief van de politie dinsdag aan Van de Kuinder waarin staat dat er geen aanwijzingen zijn of informatie beschikbaar is om een onderzoek op te starten. "Toen ik daarover belde en aangaf dat als ik dood zou zijn er allang een onderzoek was gestart, kreeg ik te horen dat dit klopt, maar dat ik niet dood ben..."

Extra schwung
Gevraagd om opheldering vertelt een politiewoordvoerder dat de brief nooit verstuurd had mogen worden. "We zijn juist bezig om het onderzoek extra schwung te geven", vertelt zij. "We zullen camerabeelden opvragen en ik sta op het punt een getuigenoproep op internet te zetten." In die oproep wordt bevestigd dat 'de automobilist is doorgereden zonder zich om de vrouw te bekommeren'. Waarom de politie pas in actie komt na contact met deze krant, is een vraag waar de woordvoerder geen antwoord op heeft.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Coördinator vreest dit najaar voor forse cliëntentoename Ook bij Gooise Voedselbank geen sprake van zomerdip Mensen 12 aug, 11:30
Afbeelding
Orgelconcert in St. Vituskerk door Sander van den Houten Cultureel 12 aug, 09:00
Logo
Afbeelding
'Nu trekt dit publiek altijd naar Amsterdam en Utrecht en dat is niet nodig' Jonge groep dj’s willen onder de naam Filtrum techno naar Hilversum halen Cultureel 11 aug, 17:00
Logo
Afbeelding
Invloed corona merkbaar in cijfers geregistreerde misdrijven Meer woninginbraken, maar minder jeugdoverlast en huiselijk geweld in Wijdemeren Politie 11 aug, 16:00
Afbeelding
Automobiliste botst tegen boom en belandt in ‘s-Gravelandsevaart 112 11 aug, 10:00
Afbeelding
Onderdompelen in de natuur tijdens Shinrin-yoku wandeling in Pinetum Natuur en Milieu 11 aug, 09:30
Afbeelding
Het heidehaantje Column GNR 11 aug, 08:03
Afbeelding
Wie wordt de Gooi en Omstreken ‘Buur van het Jaar’ 2022? Buurt / wijk 10 aug, 17:20
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief