Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Veertien gevallen van mensenhandel in Hilversum

Politie

HILVERSUM - Mensenhandel klinkt als een ver-van-mijn-bedshow, maar in Hilversum is daar wel degelijk sprake van. Burgemeester Pieter Broertjes meldt dat in de periode van maart tot en met juni veertien situaties van mensenhandel in Hilversum zijn gemeld.

Het gaat om acht gevallen van seksuele uitbuiting, drie keer is er in dit tijdspad sprake geweest van arbeidsuitbuiting en nog eens drie keer is criminele uitbuiting waargenomen.

Hilversum spant binnen de regio de kroon op dit gebied. In deze vier maanden zijn in de hele Gooi en Vechtstreek 25 gevallen van mensenhandel gemeld, zo kaart Broertjes aan in een brief aan de gemeenteraad. Daarmee lijkt dit toe te nemen. Medio 2017 meldde Broertjes nog dat er in 2016 zeven meldingen zijn onderzocht door de politie Midden Nederland.

Aanpak gewijzigd
De aanpak tegen mensenhandel is gewijzigd. In de Gooi en Vechtstreek gebeurt dit niet langer meer op gemeenteniveau. Deze taak is nu neergelegd bij de Regio. Die voert vanaf nu de zogeheten zorgcoördinatie en ketenregie uit.

Het gaat hier om een pilot, zo meldt burgemeester Pieter Broertjes. Het is de vraag of dit nieuwe beleid per 2020 structureel wordt ingebed. Aan het einde van 2019 neemt het college van burgemeester en wethouders hierover besluiten.

Ketenregisseur
De Gooise gemeenten hebben inmiddels een zorgcoördinator en een ketenregisseur mensenhandel aangesteld. Beiden zijn ondergebracht bij de Regio Gooi en Vechtstreek. De ketenregisseur zorgt voor een zogeheten sluitende ketenaanpak. Deze persoon is de schakel tussen gemeenten, politie, zorgaanbieders, Veilig Thuis, de GGD en andere ketenregisseurs en zorgcoördinatoren.

Tevens doet deze regisseur ook onderzoek naar de aard en omvang van mensenhandel in de regio. Deze verzamelt signalen van mensenhandel en analyseert gegevens uit meldsystemen, zoals Meld Misdaad Anoniem en Watch Nederland.

Commerciële seksadvertenties
Daarnaast houdt de regisseur de ontwikkeling van commerciële seksadvertenties in de gaten. "Het totaal aantal seksadvertenties in de Gooi en Vechtstreek staat momenteel op 58, waarvan 40 te herleiden zijn naar inwoners van de gemeente Hilversum", meldt Broertjes. "De afgelopen maanden heeft onze ketenregisseur tussen de 40 en 50 procent van de advertenties als risicovol bestempeld en is hierover in contact geweest met de politie."

Ook is er een zorgcoördinator mensenhandel actief. Hiervoor heeft de raad in juli 2017 een motie aangenomen. Deze persoon houdt zich bezig met zorg voor de slachtoffers van mensenhandel. Dat houdt onder meer de coördinatie van zorgtrajecten in voor de inwoners.

Open je ogen
Hiermee hopen Hilversum en de andere gemeenten deze vorm van vaak verborgen misdaad beter naar boven te krijgen. Mensenhandel komt vaker aan bod in Hilversum. Zo start hier op 18 oktober de campagne 'Open je ogen' en verzorgt Broertjes eind 2019 een symposium in Hilversum met als doel kennis uit te wisselen over dit onderwerp.

Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Deborah den Dulk: 'Ik denk altijd in mogelijkheden' Deborah den Dulk is centrummanager van Hilversum: ‘Ik denk altijd in mogelijkheden’ Bedrijven 30 sep, 16:22
Logo
Afbeelding
Taakstraffen voor het oplichten van Sociale Dienst en gemeente Hilversum Politie 30 sep, 15:45
Afbeelding
Duurzaamheidsspecial in Gooi en Eembode Natuur en Milieu 30 sep, 15:12
Logo
Afbeelding
Evenement Natuurflitsen vrij toegankelijk Nieuwe natuurgidsen in Gooi en Vechtstreek: echt niet alleen maar geitenwollensokkentypes Natuur en Milieu 30 sep, 15:00
Logo
Afbeelding
'Hier werken allemaal leuke mensen' Al 134 vrijwilligers actief bij De Vorstin en het worden er steeds meer Mensen 30 sep, 12:00
Afbeelding
Dierspecialist Beijer op Seinhorst: ‘Letterlijk een apotheek voor huisdieren’ Advertorial 30 sep, 10:30
Afbeelding
Nieuwe expositie ART Hilversum vol geuren, beweging en duurzaamheid Cultureel 30 sep, 09:00
Logo
Afbeelding
Wethouder Heller: 'Een mijlpaal' Start verbouwing van eerste woning Hilversumse Meent Aardgasvrij Natuur en Milieu 30 sep, 07:00
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief