Hilversumse voorlopig vrij voor brandstichting in poging moord in woning Janseniushof
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto's: Bastiaan Miché

Hilversumse voorlopig vrij voor brandstichting in poging moord in woning Janseniushof

  Politie

HILVERSUM - "Kom ik vrij?", vraagt een 38-jarige Hilversumse met ongeloof. De vrouw zou op eerste paasdag brand hebben gesticht in haar woning aan de Janseniushof in de wijk Kerkelanden en zit sinds die tijd vast.

Het Openbaar Ministerie heeft haar brandstichting en poging moord ten laste gelegd. Een kennis die op bezoek was raakte ernstig gewond bij de brand. Justitie denkt dat de vrouw niet alleen de brand heeft gesticht maar ook de vriend heeft aangestoken.

Dinsdag bepaalde de rechter tijdens de eerste pro-formazitting in haar strafzaak dat haar voorarrest wordt geschorst omdat zij het tijdsverloop in de zaak te groot vindt. Een aantal onderzoeken kunnen vanwege capaciteitsproblemen bij justitie niet worden afgerond. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak laat tenminste nog een half jaar op zich wachten.

Onrust in de wijk
De rechtbank heeft de vrouw wel een reeks aan voorwaarden meegegeven waar ze zich aan moet houden. Zo is het haar verboden om in Hilversum te komen. Alleen als ze zich moet melden bij de GGZ mag ze daar naar toe. De rechtbank wil op die manier rekening houden met de onrust die er in de wijk Kerkelanden is ontstaan na de woningbrand waarbij het huis volledig werd verwoest en de brandweer omliggende panden ternauwernood kon redden. De vrouw gaat in Huizen wonen.

(Tekst gaat verder onder foto)

In de straat was flink wat onrust over de vrouw. 

De brand brak rond half vijf in de ochtend uit. Volgens advocaat J.D. van der Heijden lag zijn cliënt op dat moment te slapen. Ze werd wakker van het vuur en zou de kennis die ook lag te slapen hebben gewekt. Daarop heeft hij geprobeerd de brand te blussen maar kwam daarbij ten val waardoor hij ernstige brandwonden opliep, aldus de raadsman.

Benzinelucht
Toen de man echter in de ambulance kwam rook een medewerkster van het ambulanceteam een sterke benzinelucht. "Ik ben besprenkeld met benzine", zou hij toen gezegd hebben. In latere gesprekken heeft hij dit niet bevestigd. De man was in totale shock en was zijn geheugen enige tijd kwijt.

Advocaat Van der Heijden maakte tijdens de zitting stampei over de trage rechtsgang. Hij wilde het slachtoffer al in mei ondervragen maar is pas na de zomer aan de beurt. De rechtbank sprak haar begrip uit voor de verdediging. "Wij ergeren ons ook dood", liet één van de rechters zich ontvallen. "Ik stel voor dat u uw grieven kenbaar maakt bij de minister."

Besprenkeling
De officier van justitie wees het verzoek tot schorsing van het voorarrest af. Zij gaat uit van brandstichting en poging moord uit. Daarnaast is er een beker met benzine in de woning aangetroffen. Het onderzoek naar de kleding van het slachtoffer om te kijken of er van besprenkeling kan worden gesproken is nog gaande.

Ook staat er nog een een psychiatrisch onderzoek van verdachte op stapel. Vanwege een te kort aan psychiaters is dat rapport op zijn vroegst in november klaar. Dan gaat ook de rechtszaak verder.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>