Nieuw traject in zaak Dascha Graafsma: onderzoekers leggen werk per direct neer
Vader René Graafsma (links) voor het politiebureau in Hilversum.
Vader René Graafsma (links) voor het politiebureau in Hilversum. (Foto: Bastiaan Miché)

Nieuw traject in zaak Dascha Graafsma: onderzoekers leggen werk per direct neer

  Politie

HILVERSUM - Bijna vier jaar lang deed het Team Dascha Onderzoek (TDO) 'onafgebroken kosteloos onderzoek' naar de laatste uren in het leven van Dascha Graasma, het 16-jarige meisje dat in november 2015 om het leven kwam toen zij tussen Hilversum en Hollandsche Rading onder een trein terechtkwam. Maar nu is het klaar. 

De reden daarvan is dat de familie in overleg met de advocaat van de familie een nieuw traject is gestart. Daarbij worden bepaalde bronnen afgeschermd van het TDO, schrijven de onderzoekers in een persbericht. "Dit is het goed recht van de familie en hier hebben wij alle begrip voor. Echter, zonder dat TDO op de hoogte gehouden wordt van (nieuwe) informatie, bronnen, bevindingen en/of contactmomenten die uit dit traject volgen, is het voor ons praktisch onmogelijk dit onderzoek objectief en gedegen voort te zetten."

De forensische second opinion die het Openbaar Ministerie in augustus dit jaar aankondigde is nog altijd gaande en duurt nog enkele maanden. Een gesprek over de uitslag zal hoogstwaarschijnlijk niet voor maart 2020 plaatsvinden. 

Dascha Graafsma kwam in november 2015 om het leven nadat zij na een stapavond werd aangereden door een trein op het spoor bij de Maartendijkseweg in Hilversum. Het politieonderzoek direct na het overlijden van Dascha leverde destijds geen aanwijzingen op voor strafbare feiten die geleid zouden kunnen hebben tot haar dood. 

Vier jaar later is het Openbaar Ministerie nog altijd van mening dat er nog altijd geen aanwijzingen zijn voor een misdrijf of betrokkenheid van derden bij de aanrijding op het spoor. De vraag die gesteld bij de second opnion is of terecht de conclusie is getrokken dat het sporenbeeld op de trein en de letsels aan het lichaam passend zijn bij een aanrijding in staande positie.

Voor nu hebben de familie en TDO afgesproken dat onderzoeksleider Joey Roelofs de woordvoering per direct, terug, overdraagt aan de familie. Daarnaast zet het Team Dascha Onderzoek, gedurende dit traject, 'on hold'. "Team Dascha Onderzoek bedankt iedereen die ons de afgelopen jaren heeft gevolgd, ondersteund, aangemoedigd en/of geholpen. In het geval dat de familie ooit weer de wens uitspreekt om ons onderzoek objectief en op voor ons verifieerbare feiten gebaseerd voort te zetten zult u mogelijk weer van ons horen. Wij wensen de familie en de advocaat ongelofelijk veel succes en sterkte de komende tijd."


Meer berichten