Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Regionale controle binnen verdachte bedrijven autobranche

Politie

HILVERSUM - In de strijd tegen ondermijnende criminaliteit waren er vrijdagmiddag meerdere invallen binnen verschillende bedrijfspanden in de regio, waaronder een autobedrijf aan de Nieuwe Havenweg in Hilversum.

Verder waren er invallen binnen een autobedrijf in Hollandse Rading en een agrarisch pand in Loosdrecht. Bij de onderzochte panden zijn diverse misstanden geconstateerd op het terrein van onder meer milieu, brandveiligheid, technische installaties en het bestemmingsplan. 

Ook is bij een van de bedrijven de administratie meegenomen van nader onderzoek. Er is - zo lijkt het voorlopig - geen sprake van criminele activiteiten (zoals een wietplantage).

Bij de regio-overstijgende actie werken de gemeenten Hilversum, De Bilt, Wijdemeren, het Openbaar Ministerie, de politie, brandweer en energiebedrijven nauw samen. Aanleiding voor de controle vormde onduidelijke bedrijfsvoering bij de panden en het vermoeden van strafbare feiten en/of overtredingen op gebied van bestuurlijke zaken. 

Bij controle in de drie panden is onder andere gekeken naar het gebruik van het pand in relatie tot de bepalingen in het bestemmingsplan, naleving van de milieuvoorschriften, de bedrijfsvoorraad, de brandveiligheid, cde bouwkundige toestand, het gebruik van elektriciteit en verdachte activiteiten. 

Unieke samenwerking
Deze grote, integrale en gelijktijdige bestuursrechtelijke controle is uniek te noemen, menen de betrokken partijen. "Door samen te werken treden de organisaties als één overheid op. Hierdoor is het mogelijk gelijktijdig bestuurlijke maatregelen, strafrecht, toezicht, preventie en andere maatregelen effectief in te zetten om criminele activiteiten te stoppen."

Een medewerker van het Hilversumse autobedrijf waar vrijdagmiddag de inval was, liet eerder vanavond nog weten dat het om een reguliere controle ging.

 

Uit de krant