Afbeelding
Foto:Politie

Hilversumse (62) slachtoffer van malafide klusjesmannen

Politie

HILVERSUM - Een 62-jarige Hilversum is zaterdag gewond geraakt nadat zij was opgelicht door twee Engelstalige ‘klusjesmannen’. De politie is een onderzoek gestart naar deze ‘travellers’, echter van hen ontbreekt ieder spoor.

De bewoonster van de Orionlaan kreeg zaterdagmorgen rond 11.30 uur een Engelstalige klusjesman aan de deur, meldt de politie. Er werd samen met een andere Engelstalige man een bedrag afgesproken voor onderhoud / reparatie aan een dakkapel. “Dit bedroeg een som van enkele duizenden euro’s, die de bewoonster contant moest voldoen. Ondanks dat de bewoonster haar bedenkingen had, ging ze overstag en betaalde de hele som.”

Met een bestelwagen wilden de twee mannen ervandoor gaan. Het slachtoffer liet het er niet bij zitten en probeerde de vlucht van de mannen te voorkomen door haar fiets voor de bestelauto te zetten. De bestuurder van de bestelauto reed daarbij opzettelijk meerdere keren tegen de fiets van het slachtoffer. Daarbij is ook het slachtoffer geraakt, waarbij zij ten val kwam en lichte verwondingen opliep. De bestelauto is niet meer aangetroffen. 

Rondreizende personen
Van het incident zijn enkele getuigen, die foto- en filmmateriaal bij de politie hebben aangeleverd. De recherche heeft de zaak verder in onderzoek. De politie laat weten dat ‘travellers’ of ‘Ierse klusjesmannen’ rondreizende personen zijn die geld verdienen door onderweg klusjes te doen. Zij komen bij de mensen thuis met de mededeling dat het huis onderhoud nodig heeft. De klusjesmannen bieden hun diensten voor lage prijzen aan, maar zodra betaald moet worden, valt het bedrag vaak een stuk hoger uit. Tijdens de reparaties zouden ze namelijk allerlei gebreken ontdekt hebben. Dit maakt allemaal deel uit van de oplichtingstruc.  

Agressieve manier
Er was in eerste instantie waarschijnlijk niets mis met het huis, echter - aldus de politie - ‘het aanbieden van diensten gebeurt in sommige gevallen op zo’n agressieve manier dat mensen niet durven te weigeren. Achteraf blijkt het werk niet of zeer slecht gedaan en moet de klant meer geld betalen dan afgesproken’.

Deze malafide klusjesmannen zijn vaak te herkennen aan de eenvoudige folders, het gebrek aan offertes en het feit dat ze Engels met een Iers accent spreken. Zij worden ‘travellers’ genoemd omdat zij over het algemeen geen vaste woon- of verblijfplaats hebben en van de ene naar de andere camping gaan. Vaak rijden zij in busjes met een Engels kenteken. In dit geval betrof het een bestelbus met een Nederlands kenteken. 

De politie adviseert om op geen enkele manier met deze klusjesmannen in zee te gaan en de politie via 0900-8844 te bellen wanneer mensen op deze manier hun diensten aanbieden.

Uit de krant