Foto : Bastiaan Miché
Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Campagne: Hilversum deelt XTC-geurkaarten uit

Politie

HILVERSUM - Wie zaterdag naar de markt in Hilversum gaat, maakt zomaar kans om een XTC-geurkaart uitgereikt te krijgen. Daarmee hoopt de gemeente inwoners bekend te maken met de geur van deze drug.

De hoop is dan dat inwoners deze geur herkennen, zodat in de toekomst drugslabs sneller herkend en opgerold kunnen worden. Drugslabs in de buurt zorgen voor gevaarlijke situaties en overlast, stelt burgemeester Pieter Broertjes: “XTC-labs en dumpingen leveren een ernstig gevaar op voor onze bewoners. We willen dat iedereen zich veilig voelt. Deze campagne is een hulpmiddel om Hilversum veilig en leefbaar te houden.”

In 2019 zijn in Nederland negentig drugslabs ontdekt en bijna tweehonderd dumpingen aangetroffen. Met de hulp van inwoners hoopt de gemeente meer drugscriminelen op te kunnen sporen. In het centrum zijn zaterdag boa’s en politie aanwezig om samen Hilversummers te wijzen op de signalen van XTC-labs. Hiermee wordt ingezet op het opsporen en sluiten van drugslabs, waarbij afgelopen jaar in Hilversum het eerste pand is gesloten. 

Naast de geur van XTC zijn er nog meer signalen voor het herkennen van een XTC-lab of dumping. Andere signalen kunnen zijn blauwe vaten of vloeistofcontainers, busjes en gesloten aanhangers rondom een gebouw en een pand met afgedekte ramen.

Uit de krant