Afbeelding
Foto: Pixabay

Celstraffen voor Hilversummers in phisingzaak

Politie

HILVERSUM - De rechtbank Midden-Nederland heeft vandaag twee 23-jarige mannen uit Hilversum veroordeeld tot celstraffen; één van vier jaar en één van achttien maanden. Het duo wist met behulp van phising-mails bankgegevens van meer dan zestig klanten van verschillende banken te achterhalen en wist een flink aantal zover te krijgen geld over te maken. In totaal hebben zij 480.000 euro buit gemaakt. 

De Hilversummers werkten vanuit verschillende hotels in Nederland. Ze begonnen begin 2019 met de mails. Hun werkwijze was nagenoeg altijd hetzelfde: rekeninghouders vernamen via e-mail dat er een dreiging was rondom hun bankrekening. Door op de link in de e-mail te klikken, konden de verdachten de inloggegevens achterhalen. Vervolgens nam één van de verdachten telefonisch contact op met de rekeninghouders en wist hen te overtuigen om het geld over te boeken naar een ‘veilige rekening’. 

In werkelijkheid verdween het geld naar een rekening van een zogenaamde katvanger en werd dit direct opgenomen en/of omgezet in bitcoins. In totaal werden ruim vijftig mensen slachtoffer van de acties van de verdachten.

Veel spaargeld
Hun slachtoffers, veelal oudere mensen, hebben grote geldbedragen overgemaakt op een, zo dachten zij, veilige manier. “Door de geraffineerde werkwijze van verdachten is het vertrouwen van deze groep slachtoffers in het digitale betalingsverkeer ernstig geschaad. Niet alleen waren zij veel (spaar)geld kwijt, er heerst bij veel van hen nu ook een gevoel van onveiligheid. Dat neemt de rechtbank de verdachten zeer kwalijk”, is te lezen op de website van de Rechtbank Midden-Nederland. 

Het aantal feiten waarvoor de beide verdachten terechtstonden verschilt. De eerste man werd niet alleen verdacht van verschillende soorten cybercrime, maar ook van witwassen. Ook wordt hij al vanaf 2017 verdacht van het plegen van strafbare feiten. 

Telefonisch contact
Daarnaast had de verdachte een bepalende rol bij het daadwerkelijk binnendringen in de digitale bankomgeving van de rekeninghouders. Hij logde in op de bankaccounts van de slachtoffers en gaf de bankgegevens vervolgens aan de tweede verdachte. Hij zocht telefonisch contact met de rekeninghouders en overtuigde hen om ook echt geld over te maken. Deze verdachte was betrokken sinds januari 2019.

Deze Hilversummer heeft vier jaar gevangenisstraf gekregen. De rechtbank in Utrecht heeft hierbij gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken en naar de ernst van de feiten. Ook weegt mee dat de verdachte eerder voor soortgelijke feiten is veroordeeld. De tweede verdachte krijgt achttien maanden cel. Anders dan de eerste verdachte is hij vrijgesproken van computervredebreuk. Daarnaast moeten de verdachten een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers, waaronder de verschillende banken.

Uit de krant