Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché
Foto’s

Tien arrestaties bij verboden demonstratie ‘Stop de Lockdown’ in Hilversum

Politie

HILVERSUM - De politie heeft zaterdagmiddag in Hilversum tien arrestaties verricht bij de door burgemeester Pieter Broertjes verboden demonstratie ‘Stop de Lockdown’.

De gemeente Hilversum meldde vrijdagavond laat in een persbericht geen toestemming te hebben gegeven voor het protest. Er was de angst dat de organisatie zich niet zou houden aan de voorgestelde (corona) voorschriften. Daarom meende de gemeente niet in te kunnen staan voor de gezondheid van de deelnemers, omstanders en de professionals die betrokken zijn bij het toezicht. 

Desondanks verzamelden zich zaterdagmiddag rond 14.00 tientallen betogers bij het Heksenweitje, naast het Media Park. Op dat moment stond er bij het raadhuis ook een groep mensen in witte pakken: als zogenaamde ‘robots van de staat’. Al sinds enkele weken tonen zij in verschillende plaatsen deze pop up ‘slavenmars’ als protest tegen de huidige coronamaatregelen. Zaterdag was Hilversum aan de beurt.

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Uiteindelijk kwam alles samen bij het Heksenweitje. Daar was ook Trompenbergbewoner en dus ‘buurman’ van het Heksenweitje Pieter Hoogenraad. Hij ging onder andere in gesprek met eveneens aanwezige voorman van Viruswaarheid Willem Engel (foto onder).  ”Laat ik zeggen dat ik absoluut niet tot het kamp van die mensen behoor”, aldus Hoogenraad. “Ik ben best kritisch over het beleid, maar met zo’n minister De Jonge heb ik toch ook te doen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Hoogenraad had al wel van Engel gehoord, maar veel wist hij niet van de man. “Ik dacht dat het een of andere fanatiekeling was - en bij die andere mensen die er nu waren, kwam geen zinnig woord uit - maar die Willem Engel is best een aardige vent. Ik vroeg hem of hij met me op de foto wilde. Dat wilde hij wel.”

Na enige tijd gaf de massaal aanwezige politie aan dat de demonstranten naar het Oosterspoorplein moesten. “Dat ging allemaal uiterst professioneel”, vervolgt Hoogenraad. “Er was zelfs ook politie te paard. Ik vroeg aan Engel bij wijze van grap of hij wel naar het Oosterspoorplein durfde, dat is toch Over ‘t Spoor. Toen heb ik hem die geschiedenis maar even uitgelegd”, aldus de Hilversumse historicus. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Het Oosterspoorplein werd toen de menigte zich daar verzamelde afgezet. Langere tijd was de sfeer uitermate relaxed en was er weinig aan de hand. Na enige tijd werd, aldus een politiewoordvoerder, de sfeer grimmiger en zijn er meerdere mensen, opgepakt. Zij zouden geen gehoor hebben gegeven aan de oproep van de politie om te vertrekken. Willen Engel werd eveneens (op de Groest) opgepakt. 


© Foto Miché / Bastiaan Miché


© Foto Miché / Bastiaan Miché


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Uit de krant