Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

‘Rustig’ verlopen jaarwisseling in Hilversum: 21 incidenten/brandjes en vijf aanhoudingen

Politie

HILVERSUM - Hoewel Hilversum terugkijkt op een relatief rustig verlopen jaarwisseling, hield lang niet iedereen zich aan het vuurwerkverbod. Vooral in Hilversum-Zuid was er vuurwerkoverlast. 

Politie, brandweer en handhavers van de gemeente waren de hele avond en nacht op straat om de jaarwisseling in goede banen te leiden. De brandweer rukte in Hilversum 21 keer uit voor kleine incidenten, zoals buitenbrandjes en brandende containers. 

In de regio Gooi en Vechtstreek zijn er 44 meldingen bij de meldkamer binnengekomen. Er zijn deze jaarwisseling geen incidenten tegen hulpverleners gemeld. Wel is er een vuurwerkslachtoffer naar Tergooi overgebracht. 

Ook was er de nodige schade door vuurwerk bij verschillende winkels aan de Hilvertsweg (zie foto). Meerdere ruiten sneuvelden. Na de enorme explosie tegenover de Trekpleister bleek niet alles te zijn afgegaan. Omdat het om onbekend en zwaar vuurwerk ging, was de weg enige tijd afgezet. Een explosievenverkenner van de politie kwam ter plaatse om onderzoek te doen. Hierna is het stuk vuurwerk - zo groot als een handgranaat - veiliggesteld. 

De politie heeft verder een aantal keer vuurwerk in beslag genomen, onder andere uit een auto waar 200 nitraatbommen lagen. Politie heeft dit nog in onderzoek. In totaal zijn er vijf aanhoudingen verricht. Deze personen werden aangehouden voor openbare dronkenschap, bedreiging, (huiselijk) geweld en het overtreden van de wapenwet. 

Zo zijn er onder meer drie mensen opgepakt, nadat een 38-jarige Hilversummer in een woning aan de Utrechtseweg met een vuurwapen was bedreigd (foto onder). In de woning zijn bovendien meerdere vuur- en steekwapens ontdekt en in beslag genomen. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Ondanks de incidenten is burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum tevreden. “Als Hilversummers kunnen we het samen groots vieren, zoals we de afgelopen jaren op Marktplein deden. Maar we kunnen het ook noodgedwongen klein vieren, omdat we dat virus eronder moeten houden. Daar ben ik trots op.”

Kerkklokken
Om 00.00 precies was door heel Hilversum het beieren van de kerkklokken te horen. Broertjes hamerde middernacht eigenhandig een partij mee op de klokken in de toren van het raadhuis. “Het luiden van de klokken is een prachtige initiatief. Wat mij betreft is dat voor herhaling vatbaar”, aldus de burgemeester.

Uit de krant